БЧК даде съвети на скиорите и туристите преди зимния сезон

БГНЕС

Преди откриването на зимния сезон в планинските ни курорти,  от Българския червен кръст пропомниха съветите към скриорите, туристите и любителине на планините през зимата.

От БЧК казаха още, че  сред сновните причини за инцидентите са подценяване на условията в планините и надценяване на възможностите на самите туристи.

От Планинската спасителна служба препоръчват на почитателите на планината да са сключили планинска застраховка, която покрива разходите при евентуален инцидент. Друг важен съвет е туристите да качат на телефоните си приложението на планинската служба. То е безплатно, улеснява спасителите при инциденти и намалява времето за оказване на помощ.

В българските планини има 9 бази на планинските спасители, където дават дежурства, четири от които са с 24-часово дежурство, вкл. централния и денонощния пост, който също е 24 часа, с директна връзка към тел.112 - заяви Емил Нешев - директор на Планинската спасителна служба.

В планините все още няма естествен сняг и затова от зимните курорти предвиждат пистите да бъдат заснежени с изкуствен сняг. Но този сняг крие по-голяма опасност от наранявания, каза Веселин Ганчев от планинската служба.
И действително се получава така, че в откриването на сезона в първия му ден има доста сериозен травматизъм.

Председателят на БЧК Христо Григоров напомня още веднъж, че е важно в България да има закон за доброволчеството.
Вече пет правителства прехвърлят този закон като един горещ картоф едни на други и не взимат решение. Изключително е важно. - смята Григоров.
Още от категорията

Окръжната прокуратура в Сливен разпореди проверки за спазване на изискванията за отглеждане на кучета

Започват проверки за спазване изискванията за отглеждане на домашни кучета по разпореждане на Окръжна прокуратура Сливен, след заповед на Върховната административна прокуратура за цялата страна. Причината – зачестилите случаи на нападения на домашни кучета над хора. Всички собственици на кучета се задължават да ги регистрират в общината и да им..

публикувано на 20.02.18 в 04:22

Германски войници се оплакват от липса на зимно облекло

Германски армейски сили, които трябва да подсилят източния фланг на НАТО, се оплакват, че нямат подходящо зимно облекло и друга екипировка, предаде ДПА, като се позова на германския в. "Райнише пост". Според изданието силите за бързо реагиране на германската армия за 2019 г. нямат не само танкове, а и защитни облекла, зимни дрехи и палатки. Вестникът..

публикувано на 20.02.18 в 04:16

ЕС може да пести милиарди, като използва повече възобновяеми енергийни източници, сочи изследване

Европейският съюз може значително да увеличи използването на възобновяеми енергийни източници, пестейки милиарди долари, се твърди в изследване на Международната агенция за възобновяема енергия, цитирано от ДПА. Изчисления на Агенцията са показали, че блокът би могъл рентабилно да увеличи на 34 процента дела на зелените енергийни източници в..

публикувано на 20.02.18 в 04:09

ООН: Бомбардировките на цивилни от сирийската авиация трябва незабавно да спрат

ООН настоя бомбардирането на цивилни граждани и инфраструктура в бунтовническия анклав Източна Гута от сирийската авиация да бъде незабавно прекратено, предаде Франс прес. В комюнике, разпространено в Бейрут, координаторът на ООН за хуманитарната помощ в Сирия Панос Мумцис също така предупреждава, че "хуманитарната ситуация на цивилните в Източна..

публикувано на 20.02.18 в 02:18

Грешно подаден код за отвлечен самолет вдигна под тревога летището във Франкфурт

Пилот неволно задейства тревога за националната сигурност, наближавайки най-натовареното летище в Германия - във Франкфурт, предаде ДПА. Погрешка пилотът на Луфтханза е изпратил код за отвлечен самолет, вместо код за технически проблем с комуникациите в пилотската кабина, заяви говорител на авиокомпанията. Подаденият код довел до незабавно..

публикувано на 20.02.18 в 01:28

Ограничено е ​движението за товарни автомобили над 12 т по път I-1 Видин – Монтана в посока Монтана поради снеговалеж

Ограничено е ​движението за товарни автомобили над 12 тона по път I-1 Видин - Монтана в посока Монтана поради снеговалеж, съобщиха от пресцентъра на агенция "Пътна инфраструктура". Без ограничение е движението в посока Видин. Обходният маршрут в посока Монтана е: път II-11 Дунавци - Арчар - път III-112 Добри дол - Тополовец и път III-114..

публикувано на 20.02.18 в 01:20
Антонио Таяни

Таяни за Левски: Българските герои са и наши герои!

Председателите на Европейския и на българския парламент Антонио Таяни и Цвета Караянчева, дипломати, граждани и деца поднесоха цветя пред барелефа на Васил Левски в българското консулство в Брюксел. В словото си председателят на Народното събрание подчерта, че Апостолът на свободата е „българското възкресение“. „ Той събуди българите да станат и да..

публикувано на 19.02.18 в 21:41