БЧК даде съвети на скиорите и туристите преди зимния сезон

Снимка: БГНЕС

Преди откриването на зимния сезон в планинските ни курорти,  от Българския червен кръст пропомниха съветите към скриорите, туристите и любителине на планините през зимата.

От БЧК казаха още, че  сред сновните причини за инцидентите са подценяване на условията в планините и надценяване на възможностите на самите туристи.

От Планинската спасителна служба препоръчват на почитателите на планината да са сключили планинска застраховка, която покрива разходите при евентуален инцидент. Друг важен съвет е туристите да качат на телефоните си приложението на планинската служба. То е безплатно, улеснява спасителите при инциденти и намалява времето за оказване на помощ.

В българските планини има 9 бази на планинските спасители, където дават дежурства, четири от които са с 24-часово дежурство, вкл. централния и денонощния пост, който също е 24 часа, с директна връзка към тел.112 - заяви Емил Нешев - директор на Планинската спасителна служба.

В планините все още няма естествен сняг и затова от зимните курорти предвиждат пистите да бъдат заснежени с изкуствен сняг. Но този сняг крие по-голяма опасност от наранявания, каза Веселин Ганчев от планинската служба.
И действително се получава така, че в откриването на сезона в първия му ден има доста сериозен травматизъм.

Председателят на БЧК Христо Григоров напомня още веднъж, че е важно в България да има закон за доброволчеството.
Вече пет правителства прехвърлят този закон като един горещ картоф едни на други и не взимат решение. Изключително е важно. - смята Григоров.
Още от категорията

БАПЗГ: становище срещу зачестилите проявите на агресия върху медицински работници

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи - БАПЗГ изразява, в писмо до медиите, за пореден път, своята загриженост от проявите на агресия срещу медицински работници. "Настояваме за спешни мерки за предотвратяване на посегателствата над професионалистите по здравни грижи и да се осигури безопасна работна среда", пише в..

публикувано на 21.08.18 в 11:15

След решение на съд в Кипър ще е ясно как ще бъдат обезщетявани клиентите на „Олимпик”

След решението на кипърския съд, което се очаква в средата на септември, ще стане ясна процедурата за обезщетяване на клиентите на застрахователната компания „Олимпик” и условията за това ще бъдат детайлно разяснени и на българската страна. Всички кредитори, независимо дали са в България и Кипър, ще бъдат третирани по еднакъв начин, заяви в..

обновено на 21.08.18 в 11:07

Подписка срещу присъствието на проститутки и хамали по булевард "Христо Ботев"

Жители на част от центъра на столицата започнаха събиране на подписи срещу присъствието на проститутки, травестити и хамали по булевард "Христо Ботев". Те се оплакват, че от години са подложени на тормоз и шумотевица денем и нощем. От инициативен комитет "Спокойствие и сигурност за "Красно село" настояват да бъдат премахнати незаконните..

публикувано на 21.08.18 в 11:05
Хасан Рохани Иран президент

Иран представи първия си боен самолет

Иран, който организира днес военен парад в Техеран, представи първия си боен самолет с кадри, разпространени от държавната телевизия. Показан е президентът Хасан Рохани, настанен в кабината на изтребителя Коусар в деня, в който страната отбелязва националния ден на отбранителната промишленост. Според иранската агенция Тасним това е..

публикувано на 21.08.18 в 10:55

Кабул под ракетен обстрел по време на речта на президента Гани за Курбан байрам

Афганистанската столица Кабул беше подложена на ракетен обстрел тази сутрин като целта е била президентският дворец, предаде БТА. Нападението е било извършено докато държавният глава Ашраф Гани е произнасял реч по случай ислямския празник Курбан байрам.  Не се съобщава за жертви и нанесени щети.  Вчера талибаните отхвърлиха предложеното от..

публикувано на 21.08.18 в 10:46

Преглед на чуждестранния печат

"Уроци за свободата и пречупения дух, 50 години след Пражката пролет", с мащабен материал под такова заглавие Ню Йорк Таймс отбелязва годишнината от съветската инвазия през 1968 година. "Израснахме с мисълта, че системата ни има проблеми, но е хуманна. След този момент изгубихме тази вяра", описва шока чешки събеседник на вестника, който..

публикувано на 21.08.18 в 10:25

Изработват се наказателни процедури за компанията оператор на моста в Генуа

Италианското правителство работи по наказателните процедури, които може да наложи на компанията оператор на моста в Генуа, който рухна миналата седмица, съобщи Ройтерс.  Вследствие на инцидента загинаха над 40 души.  "Документът с глобите е в чантата ми и пътува с мен през последните дни",  заяви премиерът на страната Джузепе Конте пред всекидневника..

публикувано на 21.08.18 в 09:58