БЧК даде съвети на скиорите и туристите преди зимния сезон

БГНЕС

Преди откриването на зимния сезон в планинските ни курорти,  от Българския червен кръст пропомниха съветите към скриорите, туристите и любителине на планините през зимата.

От БЧК казаха още, че  сред сновните причини за инцидентите са подценяване на условията в планините и надценяване на възможностите на самите туристи.

От Планинската спасителна служба препоръчват на почитателите на планината да са сключили планинска застраховка, която покрива разходите при евентуален инцидент. Друг важен съвет е туристите да качат на телефоните си приложението на планинската служба. То е безплатно, улеснява спасителите при инциденти и намалява времето за оказване на помощ.

В българските планини има 9 бази на планинските спасители, където дават дежурства, четири от които са с 24-часово дежурство, вкл. централния и денонощния пост, който също е 24 часа, с директна връзка към тел.112 - заяви Емил Нешев - директор на Планинската спасителна служба.

В планините все още няма естествен сняг и затова от зимните курорти предвиждат пистите да бъдат заснежени с изкуствен сняг. Но този сняг крие по-голяма опасност от наранявания, каза Веселин Ганчев от планинската служба.
И действително се получава така, че в откриването на сезона в първия му ден има доста сериозен травматизъм.

Председателят на БЧК Христо Григоров напомня още веднъж, че е важно в България да има закон за доброволчеството.
Вече пет правителства прехвърлят този закон като един горещ картоф едни на други и не взимат решение. Изключително е важно. - смята Григоров.
Още от категорията

Мая Манолова: Всички работници ще получат неизплатените си от години възнаграждения

Всички работници у нас ще получат неизплатените си от години възнаграждения. В това увериха омбудсманът и депутати от всички парламентарни групи, след като парламентът прие на второ четене промени в Кодекса на труда, за които настояваше Мая Манолова . Вече ще бъде забранено и няма да е възможно да се продават фирми на клошари, с цел некоректни..

публикувано на 13.12.17 в 16:16

Обвиняемият за катастрофата в Приморско, при която загина велосипедист, остава в ареста

Бургаският апелативен съд остави в ареста 59-годишния Владимир Колев . Той е обвинен за катастрофата в Приморско, при която загина велосипедистът Евелин Дуков .  Близки и приятели на загиналия Евелин Дуков протестираха пред съдебната палата с искане за доживотна присъда: За мен най-голямата вина е това, че си е позволил да се напие до..

публикувано на 13.12.17 в 16:03

Доц. д-р М. Гешева: Както и да бъде приготвена вечерята по празниците, най-важно е да не се прекалява

Мярка в количеството на празничната трапеза и качество на общуването с най-близките хора , това е най-добрата рецепта за безаварийно изкарване на предстоящите празнични дни. Съветът е на доц. Маргарита Гешева , национален консултант по токсикология и началник на токсикологичното отделение в "Пирогов". Както и да бъде приготвена вечерята по..

публикувано на 13.12.17 в 15:52

Заради нередовно призоваване на Цветан Василев делото за източване на КТБ беше отложено

Заради нередовно призоваване на банкера Цветан Василев делото за източване на близо 3 милиарда лева от Корпоративна търговска банка (КТБ) беше отложено. Следващата дата, на която ще бъде направен опит за провеждане на разпоредително заседание, е 23-ти януари. Абсолютно предизвестен провал - първо, защото разследването срещу Цветан Василев беше..

обновено на 13.12.17 в 15:49

Астрономът Никола Каравасилев: Планът на Тръмп за мисии до Луната и Марс не е утопия

Планът на Доналд Тръмп – САЩ да изпратят отново астронавти на Луната, където да се подготви пилотирана мисия до Марс, в никакъв случай не е утопия. Това коментира в ефира на "Хоризонт" Никола Каравасилев , който е ръководител на националните ни отбори по астрономия и астрофизика. Американският президент подчерта: Този път не става дума само да се..

обновено на 13.12.17 в 15:26

Природозащитници отново на протест в защита на Пирин

Протест в подкрепа на Национален парк „Пирин“ ще се проведе днес от 18:30 часа. Шествието ще тръгне от паметника на Алеко Константинов, който се намира в началото на пешеходната зона на бул. "Витоша", ще премине по булеварда, ще завие по бул. "Дондуков" и ще стигне до сградата на Министерския съвет. Протестът е срещу опитите планът за управление на..

публикувано на 13.12.17 в 14:34

Хората с увреждания в Добрич срещу критериите за предоставяне на безплатни карти за транспорт

Сдруженията на инвалидите, слепите и глухите в Добрич подадоха жалба до Общинския съвет, в която изразяват несъгласието си с критериите за предоставяне на безплатни карти за общинската транспортна схема на хората с увреждания, които бяха одобрени от местния общински съвет. След като се запознах с критериите, които представя Общината да се реши кой има..

обновено на 13.12.17 в 14:28