Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел потъпква международното право

Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че решението на американския му колега Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел потъпква международното правоЕрдоган каза това в Атина след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Срещата с Ципрас отново показа съществуването на много различия между двете страни, но и желание за преговори и решаване на проблемите.

Историческата визита на турския президент, очаквана 65 години, започна с напрежение и приключи с желание за изграждане на мерки на доверие между двете страни.
В напрегната атмосфера премина срещата между двамата президенти, като Ердоган за пореден път настоя за ревизия на споразумението от  Лозана, което фиксира границите между двете страни. Гръцкият държавен глава отговори безапелативно,че Лозанският договор не подлежи на ревизия.
Обединението на Кипър явно няма да се осъществи скоро. Турция обвинява кипърските гърци, че не приемат условията, а Ципрас обвини Турция във "военна окупация".
И двете страни подкрепиха всички проекти за икономическо развитие в региона - Трансадриатическия газопровод, железопътната връзка Солун-Истанбул и фериботна връзка на пристанище Солун с Измир.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна