Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Българската Коледа“ помага на 7-годишната Велислава от Цалапица

Велислава Талева е на 7 години и е от пловдивското село Цалапица. Родена е с увреждания заради проблеми по време на бременността на майка й. Детето има детска церебрална парализа, микроцефалия и епилепсия. Тя е единствена рожба на Ангел и Петя, а за да могат те да ходят на работа, за Велислава постоянно се грижи баба й. Детето се нуждае от денонощни грижи, споделя бащата Ангел Талев.


Има детска церебрална парализа, изоставане в развитието сериозно, както и епилепсия. Това са неща, които се появяват обикновено при такива деца, които са родени с такива увреждания. Движенията й са много ограничени, не ходи, не може да седи седнала. Повечето време е на диван като е закрепена да е седнала с възглавници. Естествено има и столче, но като не може да стои стабилно повече се поставя на стола, за да може така да се учи да държи главата изправена, гърба изправен.

По външен вид 7-годишното момиче не се различава от своите връстници. Но има тежки двигателни нарушения заради мозъчното увреждане по рождение.

На ръст си изглежда съвсем нормална, даже е по – висока от някои от върстниците си. Но, не може да говори, въобще психомоторното развитие е почти нулево. Не се знае какво асимилира от това, което вижда и чува. Ние сме свикнали с нея и разбираме нейните състояния какви са. За нея постоянно се грижи баба й, която е пенсионерка, за да можем ние да работим.

В това състояние на Велислава, за да не атрофират мускулите и ставите й, е необходима редовна рехабилитация.

Упражнения физически, които да стимулират някои мускули. Така се правят, че тя самата да стяга определена група мускули. Съответно разтягане на крайниците, така че да не се получават контрактури.

Родителите на Велислава знаят, че вродената парализа не може да се излекува. Но рехабилитацията може да подобри качеството й на живот и степента на социализация.

Рехабилитация повече е с цел да се предотвратят контрактури, сраствания, атрофия на мускулите. И естествено, ако може да се възбуди у детето така да се научи да извършва някои движения, някои изправяния, макар че с времето естествено става по – трудно това. Защото тялото го контролира мозъкът, а пък увреждането е там. – Рехабилитатор у вас идва, така ли? – Не, ние я караме в детски център, два – три пъти седмично, зависи от състоянието и от времето.

Велислава от Цалапица е едно от децата на "Българската Коледа". Благодарение на благотворителната кампания момичето получава средства за рехабилитация:

Разбрахме от един рехабилитационен център тук в Пловдив и чрез тях се включихме в „Българската Коледа“ преди години – вече не помня колко станаха, пет – шест години. Подават се документи, каквито се изискват от рехабилитационния център или лечебно заведение, зависи за какво са. Съответно документи на детето, становище от лекари, от рехабилитатори. Дава се също план за рехабилитация – какво е нужно, лекарства, ако е нужно. И съответно чакаме одобрение и средствата след това.

Поне пет пъти досега Велислава е била включвана в кампанията „Българската Коледа“. Детето и неговите родители разчитат и сега на благотворителната инициатива:

Помощта всяка година е почти еднаква като сума, така че знаем какво да очакваме. Естествено, ако има по – голяма сума възможност – кампанията е по – голяма, е по – добре за нас. 900 лева беше последната година, преди беше 800, да се надяваме, че ще има и увеличение.

Тези средства родителите изразходват изцяло за рехабилитация на Велислава:

В нейното положение засега няма нещо, което може да ни помогне друго. Впоследствие вече когато стане по – голяма, може би тогава ще има някои неща, които да потърсим помощ.

Момичето от Цалапица има нужда от непрекъсната рехабилитация. За семейството това е една непрестанна борба, затова са благодарни на „Българската Коледа“. Положителната си оценка за кампанията бащата Ангел Талев обвързва с препоръка към държавата:

Много е добра, много е добра, макар че моето мнение е, че би трябвало държавата повече да помага на подобни деца. Естествено такива кампании са добре дошли и са много добри, но те трябва да бъдат като в някаква помощ, а не да се разчита само на тях. Понеже така е името, предполагам, „Българската Коледа“ и декември месец е, може би, най – така благосклонен за благотворителност, но мисля, че трябва да се говори постоянно. Други кампании по друго време на годината, въобще да не се избягва фокусът от това нещо.

Съпричастност и добра воля на хиляди добродетелни българи – това е кампанията „Българската Коледа“. От дарителите и доброволците и тази година помощ очакват стотици деца. Сред тях е и Велислава Талева от Цалапица.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени