Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама убити и десетки палестинци в "деня на гнева"

| обновено на 08.12.17 в 18:47
Снимка: БТА

Двама палестинци са били убити от израелски войници на границата с Ивицата Газа, над 250 души са ранени, предават световните агенции. Според израелската армия протестиращите са хвърляли камъни по войниците. След традиционната петъчна молитва във Витлеем, Наблус, Рамала и Хеброн, както и в Ерусалим се стигна до стълпотворения. Израелските сили за сигурност са затегнали охранителните мерки, но достъпът до джамията Ал Акса в Ерусалим не е ограничен. 
Хиляди палестинци последваха днес призива на лидер на ислямистка организация "Хамас" Исмаил Хания за „ден на гнева“. След обявеното намерение на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел лидерът на „Хамас“ заяви, че то е равносилно на „война срещу палестинците“. Очаквано напрежението ескалира. Размирици имаше в над 30 населени места в палестинските територии. Протестни демонстрации срещу спорното решение на Съединените щати имаше в редица мюсюлмански страни, но и в Съединените щати.
Американският външен министър Рекс Тилърсън, който е на посещение в Париж, се опита да тушира създалото се напрежение след изказването на президента Тръмп, като подчерта, че решение за окончателния статут на Ерусалим няма и това е предмет на бъдещи преговори. 
Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че решението на Доналд Тръмп "противоречи на здравия разум". Темата ще бъде в центъра на обсъжданията между руския президент Владимир Путин при предстоящите му в понеделник разговори в Турция с Реджеп Ердоган. А иранският министър на отбраната ще посети скоро Русия за разговори по новата ситуация в Близкия Изток, стана ясно днес.
ЕС отново изрази твърдото си несъгласие с признаването на Ерусалим за столица на Израел. Това е заявила Федерика Могерини - върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността, в разговор със специалния съветник на американския президент по Близкия Изток. „Никой няма интерес от ескалиране на напрежението“, подчерта Могерини. Днес тя се срещна с министъра на външните работи на Йордания Айман Сафад в Брюксел, който определи решението на президента Тръмп като „много опасно“.
Спорното решение на американския президент предизвика и извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.
Решението на Тръмп предизвика възмущение и протести в Йордания, Египет, Индия, Афганистан и Пакистан. На някои места демонстрантите изгориха американски и израелски знамена. 
Във Витлеем маскирани младежи запалиха гуми и замеряха с камъни израелските войници, които реагираха със сълзотворен газ. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна