Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания ще плати на Европейския съюз между 40 милиарда и 45 милиарда евро

| обновено на 08.12.17 в 18:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания ще плати на Европейския съюз между 40 милиарда и 45 милиарда евро в изпълнение на едно от условията за уреждане на отношенията след Брекзит. Това съобщи говорител на британския премиер Тереза Мей, цитиран от Франс прес.  Сумата включва редовните вноски на Лондон в европейския бюджет до 2020 година, пенсиите на европейските служители, както и другите финансови задължения, поети от британското правителство в рамките на общата политика на Съюза

Във Великобритания решението за постигнатата сделка в Брюксел като цяло бе приветствано положително и най-вече от привържениците на по-мекия Брекзит.  До споразумението се стигна, след като северноирландската Демократична юнионистка партия, която блокира първоначално сделката, се съгласи с внесените промени в текста, гарантиращи териториалната цялост на Обединеното кралство. 

Гаранциите, че няма да има твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия и правото на парламента в Белфаст да има дума при всякакво бъдещо решение, свързано с границата, задоволиха северноирландските юнионисти. Техният лидер Арлийн Фостър заяви:

Модификации в текста има, сред които открояваме шест съществени такива. Доволни сме от тях, защото те означават, че няма да бъде спусната "червена линия" през Ирландско море.

Макар и да остава още много работа по въпроса за границата, той явно ще бъде доизясняван  във втората фаза на преговори. Преди това ирландският премиер Лео Варадкар заяви, че Дъблин иска да гради мостове, а не граници. Очаква се сметката по развода да струва около 45 милиарда евро. Някои консерватори заявиха, че постигането на споразумението е голямо постижение в личен план за премиера Тереза Мей. 

Но, според Найджъл Фарадж страната просто преминава в следващата фаза на унижение. 

Най-радушно новината беше посрещната от бизнес средите. Паундът отбеляза покачване срещу основните световни валути.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна