Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев ретро трамвай в София ще фокусира вниманието върху домашното насилие

Снимка: www.fsisc.org

По повод днешния Световен ден на човешките права  в 11 часа от площад "Възраждане" ще тръгне оранжев ретро трамвай, който ще премине по улиците на София. Пътуването с него ще е безплатно, а каузата - да се спре насилието.

Според статистиката една от всеки 3 жени в ЕС и една от 4 жени в България е претърпявала насилие, било то сексуално, домашно или психическо, каза президентът на Зонта клуб "Света София" Виктория Стоянова:

Най-пострадали от всичко това са децата, защото има статистика, която също доказва, че в семейство, в което е имало насилие, децата за съжаление после също стават насилници, така че нашата грижа също трябва да е всеобхватна - както към възрастните, така и към децата. Всички софиянци, гости на София, когато видят оранжевия трамвай, който ще тръгне в 11 ч. днес, да се чувстват поканени да се присъединят и да направят този символичен жест на обещание за ненасилие, обясни Стоянова.

Инициативата "НЕ на насилието над жени и деца" се провежда в рамките 16-те дни на активност на ООН срещу насилието. Тя започва на 25 ноември - Международният ден за елиминиране на насилието над жените, и продължава до днес - Световният ден на човешките права.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна