Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху: Йерусалим е бил столица на Израел хилядолетия и отричането на този факт е абсурдно

| обновено на 11.12.17 в 00:41
Еманюел Макрон и Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се срещне с министрите на външните работи на страните-членки на Евросъюза, като още в неделя обвини Европа в лицемерие, защото не следва примера на Тръмп за Ерусалим. Тази вечер той беше приет в Париж от френския президент Еманюел Макрон, който го призова като жест на добра воля и проява на кураж да замрази строежа на еврейски селища в палестинските територии.

Йерусалим е бил столица на Израел хилядолетия и отричането на този факт е абсурдно. Палестинците трябва да осъзнаят тази реалност, за да постигнем мир, заяви израелският премиер при посещението си в Париж:

Париж е столицата на Франция. Йерусалим е столицата на Израел. Той е столица на Израел от три хиляди години, столица е на еврейската държава от 70 години. Ние уважаваме вашата история и вашите решения и знаем, че като приятели вие уважавате нашите. Мисля, че това е важно за мира. Мисля, че мирът трябва да бъде основан на истината и фактите от миналото и настоящето са единственият начин да изградим реалистично и успешно бъдеще.

Нетаняху говори на фона на бурните протести, които обхванаха мюсюлманския свят през последните дни.  Междувременно в задочен словесен конфликт влязоха Нетаняху и турският президент Реджеп Ердоган. На един от масовите пропалестински протести в Турция Ердоган заяви, че Израел е терористична държава – думи, на които Нетаняху отговори така:


Не съм свикнал да ме поучава на морал лидер, който бомбардира кюрдски села в родната си Турция, затваря журналисти, помага на Иран да заобикаля международните санкции и на терористи, включително в Газа, да убиват невинни хора.


Американски и израелски знамена и портрети на Тръмп и Нетаняху горяха и бяха тъпкани и днес в множество градове в мюсюлманските държави – от Рабат, през Истанбул и Бейрут, до Исламабад.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна