Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздадоха Нобеловите награди за 2017-а по медицина, физика, химия, литература и икономика

Снимка: БТА

Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи тази вечер на тържествена церемония в сградата на Стокхолмската филхармония Нобеловите награди за 2017 година по медицина, физика, химия, литература и икономика. 11 лауреати на най-престижните в света награди приеха от ръцете на монарха дипломи и златни медали, предаде ТАСС. 

При откриването на церемонията председателят на борда на Нобеловата фондация професор Карл-Хенрик Хелдин отбеляза, че ценностите, отразени в завещанието на изобретателя на динамита Алфред Нобел, са актуални и днес.

Хуманните ценности, критичното мислене, търсенето на научни факти и знания трябва да бъдат в основата на нашите действия и решения - както в личния ни живот, така и в политиката и бизнеса, каза Хелдин. 
Нобеловата награда за физиология и медицина получиха американците Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг за откриването на молекулярните механизми, контролиращи циркадния ритъм - нашия биологичен часовник.
Германецът Райнер Вайс и американците Бари Бериш и Кип Торн получиха наградата за физика за решаващ принос към  наблюдението на гравитационните вълни.
Швейцарецът Жак Дюбоше, германецът Йоахим Франк и британецът Ричард Хендерсън получиха Нобеловата награда за химия за разработване на криоелектронна микроскопия, която революционизира биохимията. 
Наградата за литература получи британският писател от японски произход Казуо Ишигуро за романите си, "които с голяма емоционална сила разкриват бездната, разтваряща се пред илюзорното ни чувство за връзка със света". 
Ричард Тейлър от Чикагския университет е нобеловият лауреат за икономика тази година за трудовете за психологичните и социалните механизми при вземането на решения от потребителите и инвеститорите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна