Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин ще посети Турция, за да обсъди с турския си колега ситуацията около Йерусалим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин отива на посещение в Турция, за да обсъди с турския си колега Реджеп Ердоган ситуацията около Йерусалим. 

Очаква се стопанинът на Кремъл да кацне в Анкара в късния следобед. Двамата държавни глави ще се срещнат за трети път в рамките на по-малко от месец, като предните срещи бяха посветени на двустранни въпроси и ситуацията в Сирия.

На 7 декември, ден след като президентът Доналд Тръмп обяви решението си да премести американското посолство в Йерусалим и да признае града за столица на Израел, руският и турският президент разговаряха по телефона. Двамата са споделили разбирането, че ходът не се приема от международната общност и ще засегне негативно мира и стабилността в региона. Според първите мъже на Турция и Русия решението може да провали целия мирен процес, съобщиха източници от турското президентство.

В изявление на Кремъл след разговора се казва, че Русия и Турция потвърждават привързаността си към постигане на траен мир в Близкия изток въз основа на съответните резолюции на Организацията на обединените нации и чрез реализиране на правото на палестинците да създадат собствена държава. ​

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна