Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На седем души ще бъдат повдигнати обвинения за незаконен реекспорт на скъпоструващи лекарства

| обновено на 11.12.17 в 18:39
Снимка: БГНЕС

На седем души ще бъдат повдигнати обвинения във връзка с акцията за незаконен реекспорт на скъпоструващи лекарства. От прессъобщение на Специализираната прокуратурата става ясно, че е започнало предявяването на обвиненията на привлечените към наказателна отговорност лица, а информация за разследването ще бъде дадена утре.

Миналата събота след извънредна среща при премиера Бойко Борисов, от МВР и прокуратурата се похвалиха, че са разбили организирана престъпна група за износ на животоспасяващи лекарства за деца и онкоболни за стотици милиони левове.  Групата е била наблюдавана от половин години. Действала е територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив, казаха  разследващите.

Беше съобщено, че седем души са задържани за 24 часа. Дали това са същите лица, на които вече се повдигат обвинения, ще стане ясно утре.  Според неофициална информация, сред тях няма лекари. Има фармацевт, който е от арабски произход, и търговци.  Тъй като паралелният износ на лекарства не е престъпление, очаква се те да бъдат обвинени за данъчни и документни престъпления и за пране на пари.

На пресконференцията, освен ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, ще присъстват и главният секретар на Изпълнителна агенция по лекарствата Светлин Спиров и проф. Златица Петрова - ръководител на Изпълнителната агенция за медицински одит, съобщават от спецпрокуратурата.

Не само по този казус, но и по сродни казуси, освен съдебната власт в лицето на Прокуратурата, доста сериозно ангажирана е и изпълнителната власт. От третото правителство на г-н Борисов участват различни органи, от различни министерства. Това, което правим, до момента не е правено. Много добра организация, много добро взаимодействие, каза миналата седмица ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна