Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативен комитет възразява срещу изграждането на компостираща инсталация до с. Неделево

Снимка: zazemiata.org

Инициативен комитет от пловдивското село Неделево депозира в община Съединение възражение срещу изграждането на компостираща инсталация в землището на селото. Предвижда се инсталацията да е за зелени и биоразградими отпадъци, генерирани от общините Съединение и Стамболийски.

 Жителите на Неделево недоволстват, че предварително не е имало обществено обсъждане, а информацията за  проекта е непълна и неясна. "Възражението ни е придружено с подписка, в която са се включили 250 жители на селото", заяви Генка Костадинова от инициативния комитет и добави:

Това ще бъде изградено точно на самия път, който води до язовир "Пясъчник", Красновски бани, Кръстевич... Плюс това, това е земеделска земя. В момента тези земи са засети с житни култури. Какво ще представлява тази компостираща инсталация на открито, не се знае, какви отпадъци там ще се складират.

"Страхуваме се от замърсяване на въздуха, почвите и водата", каза още Генка Костадинова и подчерта, че инициативният комитет ще използва всички законови възможности за протест:

Ще внесем искане в съда, ако трябва и ще обжалваме, но няма да позволим построяването на такава инсталация в селото.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна