Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за физическото възпитание и спорта

Снимка: БГНЕС

Спортните клубове ще могат да се регистрират като търговски дружества и всеки клуб ще може да участва само в една федерация. Това приеха на първо четене депутатите с промените в Закона за физическото възпитание и спорта. 
Промените дават възможност за безвъзмездно отдаване под наем на спортни обекти, съоръжения, имоти за строеж на спортни обекти, които са държавна или общинска собственост за срок до 30 години. Този срок ще важи само в полза на спортен клуб, спортна федерация или обединен спортен клуб, регистриран като юридическо лице с нестопанска цел за обществено полезна дейност. 
Спортните клубове ще могат да членуват само в една спортна федерация. Те ще бъдат задължени да имат наети треньори, за да бъдат вписани в регистъра на спортните федерации. От Министерството на спорта очакват тези две условия да доведат до ограничаване на съществуването на т. нар. клубове - "фантоми". Предвидена е взъможност за създаване на студентски спортни клубове, които да се финансират както от висшето учебно заведение, така и от образователното министерство. 
Законопроектът получи най-остри критики от страна на левицата. Според Весела Лечева промените ще доведат до свръхцентрализация:
Както казват -  "И ножът и хлябът в ръцете на министъра". Увеличава се възможността за субективен произвол по отношение на контрола и дейността на спортните организации.
Цветан Цветанов от ГЕРБ изтъкна необходимостта от новия закон:
Да дадем възможност на децата да правят масов спорт. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна