Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат ветото на президента срещу мораториума за плащане на някои нови лекарства

| обновено на 14.12.17 в 10:18
Снимка: БГНЕС

Народните представители обсъждат ветото на президента Румен Радев за мораторуима за нови лекарства за онкоболни. БСП и ДПС обявиха, че ще подкрепят ветото на държавния глава. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ защити Закона за бюджета на Здравната каса и подчерта, че през последните 4 години в онкологията са въведени 25 нови молекули с 37 лекарствени продукта, които НЗОК заплаща:

Сега тук трябва да е ясно, че от тези 32 нови молекули, само 5 са заболявания, 4 на брой, за които до момента няма реинбурсна терапия. Всички останали 27 молекули са за заболявания, за които НЗОК заплаща лечението изцяло и има подходяща алтернатива за това лечение.

Георги Михайлов от БСП оспори алтернативността в лечението на онкоболни:

Понятието алтернатива в клиничната медицина и особено в онкологията, е нещо много относително. Когато се достигне до даден етап от еволюцията на пациента, много често няма алтернатива и на никого от вас не пожелавам да застане пред тази алтернатива и да бъде принуден да наведе глава и да няма възможност да има достъп до един нов медикамент, който му дава теоретичната, разбира се, но човешка възможност и това никога никой не го е отказвал в България на българските пациенти.

Президентът Румен Радев наложи вето върху текстове от Закона за бюджета на Здравната каса, които касаят неплащането на иновативни лекарства за онкоболни за следващата година с мотива, че се дава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ, затова и законът се връща на ново обсъждане. 

На днешното заседание депутатите окончателно ще гласуват и законопроекта на Министерския съвет за противодействие на корупцията. Той предвижда създаването на единен независим антикорупционен орган, наречен комисия, която да извършва реални проверки на декларации за имущество и интереси и да извършва отнемане на незаконно придобито имущество. Предвижда се комисията да е в петчленен състав, избиран от НС за срок от шест години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна