Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас иска тристранна среща на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с германския канцлер Ангела Меркел и с българския премиер Бойко Борисов за отношенията на Турция с ЕС и по проблема с бежанците, информира "Катимерини". Според  вестника, очаква се въпросната среща да се състои в рамките на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

На страниците на някои македонски издания откриваме информация, че западната ни съседка получава средства за рехабилитацията на жп линия до границата с България. Става дума за 34-километровата отсечка Беляковце - Крива Паланка, уточнява пресата в Скопие.

Турският печат поставя акцент върху състоялата се в Истанбул извънредна среща на високо равнище на Организацията за ислямско сътрудничество, посветена на проблемите около Йерусалим. Темата обединява и проправителствени, и някои опозиционни турски вестници, които със заглавията си призовават по примера на мюсюлманските лидери, участвали в срещата - светът да признае Източен Йерусалим за столица на Палестина в отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

Традиционната годишна пресконференция на държавния глава на Русия Владимир Путин е водеща за руската преса. "Разговор преди президентските избори"- така определя "Росийская газета" предстоящата пресконференция. За нея Путин се готви "от сутрин до мрак", допълва руското онлайн издание "Лайф".

Доста чуждестранни издания поставят акцент върху приетата вчера от британските депутати законодателна поправка, която им дава право на вето върху окончателното споразумение за Брекзит, което ще бъде постигнато с Брюксел. Според френския "Фигаро", това поражение отслабва още повече позициите на британския премиер, която според изданието е "станала жертва на бунт в собствения си лагер". Това правителствено поражение може да вдъхнови и други тори за бунт, прогнозира британският вестник  "Гардиън".

Поражението на Мей в парламента подчертава до каква степен в него продължава да съществува недоволство във връзка с Брекзит, смята вестник "Ню Йорк таймс".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна