Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН ще проведе заседание за положението на Корейския полуостров

| обновено на 15.12.17 в 09:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес заседание за положението на Корейския полуостров, изострено в резултат на активизирането на ракетно-ядрената програма на Северна Корея и военните учения на САЩ и съюзниците им в района.

Срещата ще се проведе по инициатива на Япония, която председателства Съвета за сигурност през декември. Междувременно стана ясно и че Япония ще наложи допълнителни санкции на Корейската народно-демократична република, заради ядрената и ракетната програма на Пхенян. Япония ще замрази авоарите на още 19 севернокорейски институции.

Заседанието на ООН идва в момент, когато делегациите продължават да обсъждат възможността за още по-строги санкции срещу Пхенян. На него ще участва държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Според Вашингтон ограниченията са в състояние да убедят севернокорейското ръководство да премине към диалог.

Русия не е имала контакти на високо ниво със Северна Корея, но е възможно такива да бъдат осъществени, заяви руският заместник външен министър Игор Моргулов, цитиран от Интерфакс. По думите му Москва разполага с много канали за комуникация с Пхенян, които по един или друг начин дават резултат. Моргулов предупреди също, че санкциите срещу Северна Корея достигат "червена линия" и страната ще е икономически задушена, ако й се наложат още ограничения. Русия няма да участва в този процес, подчерта руският дипломат. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна