Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН обсъжда резолюция относно решението на САЩ за Йерусалим

| обновено на 18.12.17 в 01:16
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН разглежда проекторезолюция, която отхвърля решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за официална столица на Израел. Текстът е подготвен от Египет, но според дипломати Вашингтон вероятно ще му наложи вето.

В документа се казва, че статутът на Йерусалим трябва да бъде разрешен по пътя на преговорите. Изразява се дълбоко съжаление относно неотдавнашните решения, взети за Йерусалим, допълва Франс прес. Проектът за резолюция вече е разпространен сред членовете на Съвета и в него не се споменават специално САЩ или Доналд Тръмп. Дипломати казват, че той се ползва с широка подкрепа, но вероятно САЩ ще му наложат вето.

Постоянният представител на Израел в ООН Дани Данон заяви, че независимо какви са резултатите от дискусиите и гласуването Йерусалим ще бъде столица на Израел. Това е очевидна реалност и никакво решение на може да я промени, посочи Данон. В писмено изявление той допълва, че заедно със съюзниците си Израел ще продължи борбата за историческа справедливост. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна