Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Великотърновско заплашват с протести заради трасето на магистралата до Русе

Снимка: БГНЕС

Депутатите от БСП във Великотърновския регион, подкрепени от кметовете на населените места и местния бизнес, настояват за среща с министъра на регионалното развитие Николай Нанков за обсъждане възможността за алтернативен маршрут на новата магистрала от Русе до Велико Търново. За целта те са написали и отворено писмо до премиера Бойко Борисов.

Сегашният най-предпочитан от експертите комбиниран вариант не предвижда връзка с летището и жп-гарата в Горна Оряховица.

Съществуващият път е 105 километра, а магистралата се предвижда да е 133 километра и да заобикаля промишлените зони в региона, посочи депутатът от БСП Явор Божанков:

Велико Търново ще загуби, ако Горна Оряховица и Лясковец, както е сега по проект, останат откъснати, защото няма да има това летище, което има концесионер и тази най-голяма разпределителна гара. Те ще западнат. Нямаме интегритет на въздушен, железопътен и сухопътен транспорт.

Ако не бъдат чути за ново трасе на магистралата, бизнесът и жителите на Горна Оряховица предупреждават, че ще излязат на протести.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна