Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЯЦБ запази без промяна агресивната си стимулираща парична политика и не сигнализира за възможни предстоящи промени

ЯЦБ

След края на последното за годината редовно заседание, Централната банка на Япония (ЯЦБ) остави без промяна досегашната агресивна стимулираща парична и лихвена политика, като в същото време не даде никакви индикации, дали обмисля промени в провежданата досега политика, въпреки неотдавнашни спекулации, че японските банкери може би подготвят почвата за вдигане на лихвите през 2018-а година.

ЯЦБ остави основната краткосрочна лихва на ниво от -0,1% и потвърди за пореден път целта си да стабилизира доходността на 10-годишните държавни облигации близо до нулата. Тя запази без промяна и досегашния размер на програмата за покупки на облигации, известна като "качествени и количествени улеснения" (QQE), на годишно ниво от 80 трлн. йени, както и обема на покупките на борсово търгуваните фондове (ETF) и на инвестиционни тръстове за недвижими имоти (REITS).

Решението на ЯЦБ беше взето с 8 срещу 1 гласа, тъй като членът на банката Гуши Катаока възрази на трети поредно заседание, че настоящата политика ще допринесе в значителна степен за повишаване на инфлацията към целевото ниво от 2%. Според него са необходими допълнителни стимулиращи мерки, за да бъде гарантирано, че японската инфлация ще се приближи към това целево ниво.

Трябва да се има предвид, че днешното решение на Японската централна банка е факт по-малко от седмица, след като Федералният резерв на САЩ повиши основната си лихвена ставка за трети път през настоящата година, докато други водещи банкови институции в лицето ЕЦБ и Английската централна банка също стартираха процеси на затягане на техните парични политики.

Говорейки на пресконференция след края на заседанието, управителят на ЯЦБ Харухико Курода подсили очакванията, че централната банка няма намерение да избързва с нейното оттегляне от настоящата прекалено разхлабване парична и лихвена политика. Курода посочи, че банката ще продължава да провежда търпеливо своята стимулираща парична политика, тъй като инфлацията е все още далеч от целевото ниво от 2 на сто и че не вижда необходимост от преразглеждане на настоящата политика за контрол на кривата на доходност на японските държавни облигации.

Потвърдената от ЯЦБ позиция за запазване на досегашната агресивна стимулираща парична и лихвена политика доведе до известно понижение на японската йена, като щатският долар поскъпна към 9-дневен връх от 113,63 йени с поглед към неговия едномесечен връх около 113,75 нивото, ударено за кратко на 12-ти декември. В същото време еврото поскъпва с 0,15% към нов двугодишен връх от 134,86 японски йени - най-високо ниво за единната валута от декември 2015-а година насам.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени