Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова: Симулациите на електронно гласуване на ЦИК бяха имитация

Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова определи като "имитация" проведените от Централната избирателна комисия миналата седмица симулации на дистанционно електронно гласуване. С проведените демонстрации – за избори за Европейски парламент, Народно събрание и местна власт – ЦИК изпълни задължението си по закон да извърши тези проби до края на годината.

В становище, изпратено до ЦИК, Манолова посочва, че, за да не бъде една симулация имитация, тя следва да се проведе в реален изборен район, сред реални избиратели и трябва да включва всички елементи на изборния процес, започвайки от регистрацията на избирателя.

Омбудсманът изтъква, че процедурата трябва да се придържа към разпоредбите на Изборния кодекс, като бъдат ясно очертани два етапа във времето – предварителна регистрация и същинско гласуване.

Общественият защитник смята още, че трите симулации е трябвало да бъдат разделени във времето, а не проведени наведнъж, в един ден, както се случи. Така, според Манолова, е можело да бъде извършен анализ на всяка от тях и изводите от първата демонстрация да послужат за подобряване на втората и така нататък.

Омбудсманът изтъква, че симулациите на електронно дистанционно гласуване не са изпълнили целта на закона, защото избирателите трябва да могат да се регистрират дистанционно, например от дома си до определена дата, след което отново дистанционно да гласуват на друга.

В противен случай става дума за присъствено машинно гласуване, твърди Мая Манолова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна