Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драматична обезценка на криптовалутите с над 20% преди коледните празници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цената на биткойн се срина рязко по време на азиатската търговия в петък, като само в рамките на последните 24 часа водещата дигитална валута се раздели с близо една четвърт от стойността си на фона на агресивна вълна от продажби, която засегна всички пазари за криптовалути точно преди коледните празници.

Според данни на Coindesk, цената на биткойн на спот пазара се понижава в началото на днешната европейска търговия с около 15% към 13 275 щатски долара и вече е с цели 28% под рекордния връх от около 19 501 долара, достигнат по време на търговията през миналия уикенд.

Трябва да се има предвид, че водещата криптовалута стартира последния месец на годината около 10 000 долара, поскъпвайки драстично към нива от малко под 20 000 долара през миналата седмица, преди стартиралите от вчера насам агресивни продажби, които доведоха до намаляване на неговата цена с близо 6000 долара. По този начин основната криптовалута успя да се раздели с около 121 млрд. долара от общата пазарна стойност в рамките на по-малко от седмица.

                                                                                                                                         Графика на биткойн/долар

Снимка

Януарските фючърси на биткойн, търгувани на борсата CME, също отчитат солидни загуби, понижавайки се в рамките на днешната търговия с над 12% към 13 455 щатски долара и след четири поредни сесии на търговия в низходяща посока вече губят около 22% от стойността си само в рамките на отминаващата седмица, която стартира с рекорден връх от около 20 650 нивото.

Подобно негативно развитие има и при януарските биткойн фючърси, търгувани на борсата Cboe, които се понижават в петък с 12,82% към 13 330 долара.

Агресивни разпродажби има и при останалите криптовалути, като според данни на CoinMarketCap, етериум - втората по значимост дигитална валута, се обезценява през последните 24 часа с цели около 26%, а лайткойн - с 32 на сто. Другата популярна алтернатива на Биткойн - Биткойн Кеш пък загуби цели 40% от стойността си през последните два дни на търговия.

Според анализатори, една от причините за агресивните разпродажби на криптовалути през последните 24 часа е може би свързана с притеснения около хакерската атака на южнокорейската борса Youbit по-рано тази седмица, при която бяха откраднати значителен обем от дигитални валути и борсата загуби около 17% от общите си активи, като има спекулации, че зад тези атаки сто и Северна Корея. Трябва да се има предвид, че зад солидния ценови ръст на биткойн през последните месеци вероятно стояха най-вече агресивни покупки на криптовалути на азиатските електронни борси за търговия.

Въпреки драматичната обезценка на биткойн през последните 24 часа, която сякаш показва нагледно как Дядо Коледа може да се "спусне отвесно по комина", водещата виртуална валута е все още с 1500% над нивата от началото на годината и има пазарна стойност от около 245 млрд. долара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна