Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гръцките острови продължават да пристигат мигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На остров Лесбос само за ден пристигнаха 175 мигранти. Гръцките власти се опитват да подобрят условията за живот в лагерите.

Гърция не може да поеме повече бежанци и мигранти, съобщи от остров Лесбос министърът по миграцията Янис Музалас. Жителите на острова, които с протести спряха поставянето на нови контейнери за бежанците, се оттеглиха, при условие че голяма част от мигрантите ще бъдат прехвърлени другаде.

Бежанският лагер "Мория" е място, където ежедневно има сблъсъци между самите мигранти. Условията на живот в лагера са унизителни, признават гръцките власти. Майки с деца живеят на палатки в сняг и дъжд.

Ние нямаме вълшебна пръчка, за да решим проблемите, заяви министърът и критикува Европа за проявено лицемерие по отношение на бежанската вълна към гръцките острови. Европейските страни отказват да приемат дори малолетни деца без родители, не се изпълняват и квотите за разпределение на бежанците.

Министърът по миграцията отново призова за спазване на споразумението между Европейския съюз и Турция.

В същото време граничните власти подлагат на пълна проверка напускащите Гърция през пристанища и летища. Днес само на порт Патра откриха 17 мигранти с фалшиви документи, които направиха опит да отпътуват за Италия с ферибот.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна