Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Врачанският Митрополит Григорий: Бог да благослови и подпомага Европредседателството

| обновено на 01.01.18 в 10:57
Врачанският митрополит Григорий
Снимка: БТА

През Новата година са много и различни изпитанията, през които трябва да преминем в обществен и църковен план. Може би някои тепърва предстои да бъдем информирани за тях. Председателството на Съвета на ЕС е голяма отговорност, която молим Бога да благославя и подпомага. 
Това заяви в интервю за "Хоризонт" Врачанският Митрополит Григорий,  който пожела мир и любов на вярващите и изброи някои от предизвикателствата пред страната и църквата. 

Врачанският Митрополит Григорий  (Красимир Маринов Цветков) е роден на 19.09.1970 г. в Ботевград. Средното си образование придобива в Природоматематическата гимназия в града. През 1995 г. завършва двугодишния паралелен курс на СДС „Св. Йоан Рилски" в София.

Приема монашески постриг на 17.11.1996 г. в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година - за йеромонах.

Възведен е в архимандритско достойнство на 21.12.1998 г.

На 12 март 2017 г. след провеждането на канонически избор в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" в София Св. Синод на БПЦ-БП с пълно единодушие го избира и утвърждава за Врачански митрополит.

Пожеланията му по случай новата година можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени