Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Януари - Фестивал на българската драматургия" започва след седмица

Елена Петрова и Иван Радоев откриват второто издание на "Януари - Фестивал на българската драматургия" със спектакъл по Яворов, посветен на 140-годишнината от рождението на поета. В актьорския екип е и Мариела Топалова. Нина Пашова е художник на продукцията на "Нов театър - НДК", домакин на фестивала. Театралният форум започва на 8 януари и ще продължи до 21 януари.

"Януари - Фестивал на българската драматургия" е замислен като форум за театрални продукции по български автори - класици и съвременни.
Така под един покрив се събират едни от най-обичаните от публиката представления, предвижда се и възможност за творчески дебюти.
Такъв фестивал у нас няма, а и София няма своя театрален фестивал. На това се дължи огромният потенциал на "Януари" за развитие и за влияние върху театралния живот у нас, съобщи Бойко Илиев - режисьор и автор на спектакъла по Яворов, инициатор на фестивала и основател на "Нов театър - НДК".

Януари е най-българският месец, по думите на проницателния Йордан Радичков от едноименното негово произведение, с което този наш обичан класик /със съгласието и одобрението на неговия син/ става кръстник и патрон на "Януари - Фестивал на българската драматургия". Лого на фестивала е една от рисунките на Радичков от творбата му "Ние, врабчетата", защото врабчетата са си най-български и остават тук дори в най-тежкото време, когато всички прелетни птици са отлетели на юг, коментира Бойко Илиев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна