Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СС на ООН планира извънредно заседание заради протестите в Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН планира извънредно заседание заради протестите в  Иран, при които загинаха най-малко 20 души. Постоянният американски представител в ООН Ники Хейли поиска ситуацията в ислямската република да бъде обсъдена и на Съвета за правата на човека в Женева. Хейли отрече твърденията на Техеран, че случващото се е организирано отвън.

По думите на американския посланик в световната организация протестите в Иран са спонтанни. Такъв бе коментарът и на говорителя на Белия дом Сара Хъкъби Сандърс, която заяви, че международната общност не може да си мълчи, докато срещу демонстриращите е използвана сила. Сандърс не призова за смяна на управлението в Техеран с думите, че Съединените щати се надяват да видят зачитане правата на гражданите и прекратяване подкрепата за терористични групировки.

От своя страна Държавният департамент не изключи възможността да наложи нови санкции на Иран като наказателна мярка за потенциално нарушаване на човешките права на протестиращите.

При протестите в Иран през 2009 година администрацията в началото се въздържа от явно вземане на страна. Сега Вашингтон още в първите етапи на демонстрациите подава ясен сигнал на протестиращите, че Америка е на тяхна страна. Анализатори коментират, че подобен подход може да даде повод на Техеран да определи това гражданското недоволство като продукт на САЩ.

Извън темата за Иран Хейли съобщи, че САЩ са получили информация, че Северна Корея може би подготвя ново ракетно изпитание.

Надявам се това да не се случи. Ако обаче се случи, трябва да наложим още по-сурови мерки на севернокорейския режим, заяви тя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна