Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Наша отговорност е да помогнем на "четвъртата власт" - журналистиката, която е стожер на демокрацията", казва в специално интервю за белгийската преса българският комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел. "Подходът спрямо фалшивите новини в социалните мрежи трябва да се превърне от национален - в европейски", допълва тя и уточнява, че ще предложи през пролетта на 2018 г. обща стратегия спрямо този феномен.

"Иран търси и намира врагове", пише в заглавие "Комерсант", след като вчера иранският върховен лидер аятолах Хаменей обвини "враговете" на Ислямската република, че са предизвикали започналите миналата седмица антиправителствени демонстрации. Вестникът изтъква хаотичния характер на протестите. След неизвестен брой сблъсъци с полицията в различни градове само в Техеран има 450 задържани, застрашени от смъртно наказание, се казва в статията.

"Известия" и "Политексперт" цитират говорителката на Белия дом Сара Сандърс, заявила вчера пред журналисти, че събитията в Иран са "истинско народно въстание". Според Вашингтон уличните безредици в Иран се дължат на неефективно държавно управление.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обмисля промени в екипа си след 22-ри януари, съобщават гръцките вестници. Това е и датата, на която еврогрупата се очаква да одобри споразумението, което Атина и нейните кредитори постигнаха в началото на декември за отпускане на следващия транш от заемите за Гърция. След тази дата времето ще заработи в обратна посока за този ремонт на кабинета, коментира в. "Контранюз". Според изданието промените ще бъдат "коригиращи", а премиерът не криел, че в общи линии сегашният състав на правителствената коалиция е възможно най-добрият.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна