Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания има интерес да се присъедини към Транстихоокеанското търговско споразумение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединеното кралство е заинтересовано да се присъедини към Търговското споразумение за транстихоокеанското партньорство (ТPP), след като напусне Европейският съюз, съобщава в сряда "Файненшъл Таймс".

Според водещото финансово издание, Великобритания вече е започнала неофициални разговори за присъединяване към това търговско споразумение в опит да увеличи британският износ след Брекзит. Въпреки че Съединените щати се оттеглиха от транстихоокеанското партньорство преди около година, другите страни от TPP се ангажираха да придвижат напред плановете за формиране на съвместна търговска група.

На този етап Търговското споразумение за транс-тихоокеанското партньорство включва само страни от тихоокеанския региона като Япония, Канада и Мексико. Въпреки това, британският Държавен министър на търговията и инвестиции Грег Хандс заяви, че няма географско ограничение, което би попречило на участието на Великобритания в това търговско споразумение. Нищо от това не може да се изключи. При тези многостранни отношения не е необходимо да има географски ограничения, посочи той пред "Файненшъл Таймс".

Трябва обаче да се имат предвид правилата на Европейския съюз, според които Великобритания не може да договори нови търговски споразумения, преди официално да напусне единния блок в края на март 2019-а година. Финансово издание цитира и неназован представител на страна - членка на TPP да заявява, че е "твърде рано" да се обсъжда евентуалното присъединяване на Великобритания преди окончателното приключване на сделката по Брекзит.

Междувременно британският министър Лиъм Фокс, който отговаря за международната търговия, също заяви в сряда по време на своя визита в Китай, че е прекалено рано да се търси членство в TPP.

Не знаем какъв ще бъде успехът на TPP, тъй като самото споразумение все още се договаря. Поради това би било малко преждевременно да искаме да участваме в нещо, за чиито окончателни детайли не сме сигурни, посочи Фокс в интервю за Ройтерс.

Ние обаче казваме, че искаме да бъдем открита външно ориентирана страна и затова би било глупаво да отхвърлим всякакви по-конкретни резултати в бъдеще. Поради това ще останем непредубедени и ще искаме да разговаряме с нашите глобални търговски партньори, допълни той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна