Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От МЗ съветват да потърсим медицинска помощ при първите симптоми на грип

Снимка: БГНЕС

Здравното министерство публикува съвети във връзка с настъпването на сезона на грипните вируси. Според експертите, не трябва да прибягваме до самолечение, а да потърсим медицинска помощ при първите симптоми. 


Внезапното втрисане, високата температура, общото неразположение и болките в мускулите и ставите са първите симптоми. Периодът от заразяването до появата им е средно от два до пет дни. Заразяването става по въздушно-капков път - чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. 

Какви са усложненията при грипа - пневмонии, синуити (популярно синузити), отити, миокардити и други. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания. Противовирусните препарати се използват за лечение с цел намаляване продължителността на боледуване и риска от усложнения. Те са най ефективни, ако се приемат в първите 24 до 48 часа от появата на симптомите. Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени