Дупница ще депонира битовите отпадъци в камиони

Битовите отпадъци на Дупница ще бъдат депонирани в камиони-преси, които се намират на градското сметище, а по-късно ще бъдат транспортирани до депа в съседни райони. Един такъв камион събира около 120 куб. метра отпадъци.

Камионите преси могат да поемат боклука за до 10 дни, ако се наложи.

На 8 януари ще бъде сключен договор със спечелила търга софийска фирма, на която се отдава управлението на отпадъците на три общини - Дупница, Сапарева баня и Бобов дол, за две години. Сметта на тези общини ще бъде транспортирана до три депа в столицата и в Костинброд.

Според офертата сепарирането на отпадъците ще става в индустриална зона „Филиповци“ в София, инертните материали ще се извозват на депо в кв. Враждебна, а тези, които не могат да бъдат оползотворени по никакъв начин - на депото в Костинброд.

В Рилския манастир все още няма яснота къде да се карат отпадъците - това досега ставаше на сметището край град Рила, което също е затворено. Няма да се допусне обаче задръстване с боклук по съдовете за смет край светата обител, манастирът има собствена кола за сметосъбиране, която - докато се напълни, вече ще има решение с отпадъците, увери администратор от екипа в светата обител.

Още от категорията

Ще реши ли изграждането на втори лифт на Банско проблема с опашките

Ако броят скиори в Банско е 7000 – 8000, хипотетично няма да има опашки, след като бъде изграден втория лифт.  Леглата в курорта обаче са 20 000, а може би и повече. Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.  Той  е и управител на фирма, която работи на..

публикувано на 22.01.18 в 12:09

Валя Петрова: В България сме доста изостанали с технологиите в помощ на незрящите

Идеи има, пари – не съвсем. Това показва практиката на Искрен Гайдаров, който през 2015-а година, заедно със съучениците си Любомира и Мария от Провадия, печелят първа награда на „Джуниър Ачийвмънт“ за идеята си за умен часовник за незрящи хора. Само идея дори и три години по-късно. Искрен Гайдаров разказва: Моята надежда беше, че..

публикувано на 22.01.18 в 12:03

Граждани на протест пред БНТ срещу програмния директор Емил Кошлуков

Десетки граждани се събраха пред сградата на БНТ, за да изразят подкрепата си към предаването "Денят започва с култура". Екипът на предаването твърди, че програмният директор на БНТ 1 Емил Кошлуков оказва натиск при подбора на темите и събеседниците. До момента гражданите изразяват своето недоволство с мълчаливо присъствие пред сградата на..

публикувано на 22.01.18 в 11:57

Хванаха двама от избягалите край село Боснек заподозрени за разбиване на банкомати

Полицията в Перник задържа двама от избягалите при акцията в село Боснек преди месеци мъже, уличени в обири на банкомати. Те са арестувани след преследване. По информация на „Хоризонт“, арестуваните през изминалата нощ са Тодор Богданов и Красимир Йорданов . Те са били засечени при рутинна проверка на автомобил в пернишкия квартал..

обновено на 22.01.18 в 11:38
Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон е пристигнал в Копенхаген

Карлес Пучдемон пристигна в Дания, въпреки заплахата за арест

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон  пристигна в Копенхаген, съобщи Франс прес като цитира местна телевизия. Пучдемон е в Дания, за да участва в дебат за а политическото бъдеще на Каталуния, който ще се проведе в университета на датската столица по-късно днес. На летището Пучдемон не направи изявления пред медиите. Сепаратисткият лидер замина за..

обновено на 22.01.18 в 11:33

Емил Нешев: Миналата година ПСС се е отзовала на рекорден брой инциденти

Човек, излизайки в зимни условия във висока планина, би трябвало да вземе някакви мерки – да знае къде отива, каква в прогнозата за следващите няколко дни. Това каза директорът на Планинската спасителна служба /ППС/ Емил Нешев в интервю за предаването „Хоризонт до обед“. По думите му, освен физически е необходимо да се подготвим и..

публикувано на 22.01.18 в 11:25

Оранжев код за валежи от сняг и силен вятър важи за 19 области, за останалите кодът е жълт

За 19 области от страната за днес е обявено предупреждение за опасно време - кодът е оранжев. Става дума за цяла Северна и цяла Източна България, както и за областите Хасково и Кърджали. Очакват се значителни валежи от сняг и силен вятър. За останалите области кодът е жълт. Всички Областни пътни управления и снегопочистващите фирми са..

обновено на 22.01.18 в 10:50