Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обичаите на Йордановден - мъжкото хоро и изваждането на кръста от ледените води

| обновено на 06.01.18 в 18:46
Снимка: БГНЕС

Днес е Йордановден, известен още като Богоявление. На този ден се прави Велик водосвет. Характерен е и обичаят с изваждането на Богоявленския кръст от водата. 

Църквата нарича празника Богоявление, защото по времето на това Кръщение Бог се явява в своята троична същност. Второто лице на Света Троица и Исус Христос се кръщава, откъдето се чува гласът на първото лице - на Бог Отец: "Този е моят възлюбен син", а третото лице Бог Дух свети се явява над кръщавания Христос във вид на гълъб, обясни отец Александър Лашков, свещеник в столичният храм "Света Троица". Велик водосвет се прави само два пъти в годината - на Богоявление и на предишния ден, наречен Водици. Водата от този водосвет е силно лекарство, което се пие на гладно при неразположение, преди пътуване, преди някакво важно семейно или лично събитие, за здраве, за успех, за благополучие, каза още отец Лашков. За да не бъде поругана, водата не бива да се изсипва в мивката или в канала.

Обичаят на Богоявление за изваждане на кръста от водата е не само за здраве, но и за да се пречисти водата с кръста, обяснява доц. Веселка Тончева от Института по етнология и фолклористика на БАН:

В деня на Кръщението Божие водата се пречиства, а в нея се хвърля кръстът. Той се хвърля не само, за да го извади някой за здраве, а защото се вярва, че по този начин водата бива кръстена. Едно от названията на празника е Водокръстие – водата вече е кръстена, водата вече не е опасна, сега идва времето на водата, която е вече свещена и пречистваща.


На Богоявление мъжете в Калофер, облечени в народни носии, играят хоро в студените води на Тунджа. Който от тях хване Богоявленския кръст, го предава на най-малкия участник в ритуала. Традицията бе спазена и тази година. Още в шест часа най-нетърпеливите бяха заели местата си по бреговете на реката, където по традиция се хвърля и Богоявленският кръст, за да наблюдават мъжкото хоро, предвождано от гайдари и тъпанджии. Тази година в реката за здраве влязоха и десетина 6-годишни момченца от подготвителната група на детската градина. Те бяха придружавани от родителите си и от учителките. Калоферското мъжко хоро беше наблюдавано и от етнолози от Европа, каза кметът на града Румен Стоянов, който също влезе в ледените води на Тунджа със своите съграждани.

Ритуалът кандидатства и пред ЮНЕСКО за световното нематериално културно наследство, затова беше наблюдаван от експерти на организацията.

27 мъже се хвърлиха във водите на Дунав от русенския бряг, за да извадят Христовия кръст. Преди това митрополит Наум и свещеници от епархията отслужиха тържествена литургия и поздравиха военнослужещите от гарнизона. Температурата на водата в Дунав край Русе бе 5 градуса, но това не спря 27-те смелчаци на възраст от 18 до 46 години да се хвърлят в реката, за да извадят Христовия кръст. Най-бърз сред тях се оказа Теодор Цветков на 23 години, който преди девет дни преплува езерото Липник с благотворителна цел. Теодор е треньор по плуване и работи с деца с увреждания, затова и посвети богоявленския си успех на тях.


36-годишният Пламен Георгиев извади за трети път кръста от ледените води на Дунав във Видин2013, 2015 и 2018-та, тръпката е голяма, водата е ледена. Всички да са живи и здрави и да са добри, пожела младият мъж. Той има три деца, но е безработен, затова най голямото му желание е да си намери нова работа. В богоявленския ритуал участваха 31 мъже и две жени на възраст от 19 до 61 години. 
Врачанският митрополит Григорий, наместник на Видинска епархия отслужи Великия богоявленски водосвет: Честит и благословен празник на всички. За много и благословени години! 
Кметът на Видин Огнян Ценков поздрави всички граждани и връчи парични награди на най-смелите.


Рекорден брой смелчаци - 102-ма, скочиха в морето край първа буна във Варна, за да извадят Богоявленския кръст, хвърлен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Победител стана 32-годишният Емил Атанасов от Варна, татуист по професия. Минути след като излезе от водата той пожела: Пожелавам на абсолютно всички здраве - първо, най-важното и после всичко си идва на мястото от само себе си.Най-младият участник в богоявленската надпревара беше 11-годишният Александър Николчев, който за първи път е скочил преди две години.


56 смелчаци се хвърлиха във водите на Черно море, за да извадят кръста в Бургас. Те бяха благословени от сливенския митрополит ЙоаникийНай-младите участници, които се включиха в ритуала, бяха трима младежи на 16 години, а най възрастният за пореден път е Васил Николов, който вече е на 65 години. В тази типично българска традиция се включиха и четирима американски военнослужещи. 20-годишният Радул Димитров от бургаския квартал "Ветрен" беше най-бърз и извади Богоявленския кръст от ледените води в Бургас. Той получи и награда от кмета Димитър Николов. Стотици граждани на морския град станаха част от празниците на Богоявление - честванията на Йордановден започнаха още от сутринта с празнична Света литургия в катедралният храм "Свети Кирил и Методий" и продължиха с молебен за здраве и благославяне на бойните знамена на Българското войнство на площада пред църквата. 

В Ловеч седемнадесет мъже скочиха в река Осъм за Богоявленския кръст и играха мъжко хоро в студените води. Ловчанският митрополит Гавриил благослови и поръси за здраве с Богоявленска вода стотиците присъстващи на празника. За втора поредна година кръстът в Ловеч беше спасен от 32-годишният Ивайло Енчев, който сподели: Прекрасно е, тръпка голяма, адреналин. Просто за здраве. Миналата година като го хванах, цяла година не съм бил болен. Надявам се и тази година пак да не съм. Важното е да вярваш....Само здраве пожелавам на всички  - да са живи и здрави!

Ловчанският митрополит Гавриил отслужи Света литургия в катедралата "Св. св. Кирил и Методий". Той освети и знамената на военните формирования в Ловеч и Троян и поведе литийното шествие с богоявленският кръст: Един от най великите празници в християнският свят. След Светото причастие, Богоявленската вода е най-голямата светиня. Пожелавам тази радост, която имаме да е през цялата година!

44-годишният Атанас Атанасов от Велики Преслав хвана кръста, който бе хвърлен от Омуртаговия мост в река Камчия. Общо 12 момчета и мъже влязоха в студените води на реката, за да се преборят за Богоявленския кръст. Стотици хора се бяха събрали на моста в старопрестолния град, за да присъстват на ритуала. Водосветът започна с кратко литийно шествие, водено от свещениците Николай, Неделчо и  Константин. Те отслужиха молебен за здраве и хвърлиха кръста от моста. Атанас Атанасов сподели, че, след като е скочил във водата, започнал да плува и кръстът сам е попаднал в ръцете му: Беше ми мерак отдавна. Имам три деца - да са ми живи и здрави, и да им дам пример и на тях, да спазват българските традиции. 
Най-вече здраве и да си гонят целите до последно - всяка мечта да я превърнат в цел в живота, за да могат да я сбъднат, пожела Атанасов. 
За осма поредна година местният дърворезбар Калин Къров изработва Богоявленския кръст, за да остане подарък за този, който го хване във водите на реката. 

В Търговище Богоявленският водосвет бе отслужен край градския шадраван. За втора поредна година 33-годишният Ангел Христов се пребори за Богоявленския кръст в Търговище. Голяма част от паричната награда от 900 лева, той ще дари на църквата в родния му град, сподели Ангел Христов. 


Нов Богоявленски кръст дариха на кюстендилското село Соволяно за днешния Йордановден, съобщи кметът Пламен Илиев. След като мине ритуалът с хвърлянето на кръста във водите на река Бистрица, християнският символ ще мине през всяка къща в селото за поръсване за здраве от отец Васил, добави кметът. Преди години на Йордановден, кръстът от местния храм "Свети Теодор Тирон", строен през 1834 година в Соволяно, се изгубил. Така и не могли да го открият, докато преди няколко дни от леярната на камбани и направата на църковна утвар в Пловдив, не изпратили за Соволяно нов Богоявленски кръст, дълъг около 30 сантиметра от облагороден метал. Оказва се, че бащата на собственика на леярната - Крум Лимонов, е от Соволяно, поясни кметът Пламен Илиев. Целият ден в селото ще е празник.


На Богоявленския водосвет в Ямбол баха представителни части от 42-ри механизиран батальон и 20-и самоходен артилерийски дивизион от състава на Втора механизирана бригада, както и военнослужещи от авиобаза "Безмер". След освещаването на знамената, пред храм "Свети Николай Чудотворец" ритуалът продължи с литийно шествие до моста на река Тунджа до градския парк в Ямбол, където традиционно се извършва ритуала по изваждането на кръста. След църковната служба в храма "Св. Димитър" в Елхово множеството се отправи към моста над река Тунджа, към село Изгрев, където смелчаци пребориха за кръста. Големият християнски празник се почита и в общините Стралджа, Болярово и Тунджа.


За Йордановден в Кърджали бяха определени две богоявленски прояви, но след разговор на митрополит, кмет и областен управител, до скандал не се стигна. 
Тържеството за Йордановден започна в храма при средновековния манастир "Свети Йоан Предтеча". То беше водено от пловдивския митрополит Николай в съслужие със свещеници от епархията. На церемонията присъства председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя поздрави строените части на 68 бригада "Специални сили". Веднага след това митрополит Николай освети бойното знаме, като пожела: Бог да пази България и христолюбивото наше войнство!

СнимкаБлизо две хиляди души се бяха събрали в манастирският комплекс, за да присъстват на ритуала за ваденето на кръста от водата. Около 30 млади мъже скочиха от специално построен понтон на брега на реката. След това в басейн със затоплена вода над 20 деца скочиха за кръста, хвърлен от митрополит Николай. Заря, пускане на балони и бели гълъби ознаменуваха големият християнски празник. За него в Кърджали беше предвидено още едно шествие и още една церемония по хвърлянето на кръста. Това доведе до напрежение и размяна на остри реплики между кмета на общината и областният управител. След разговор с митрополит Николай и кмета Хасан Азис втората церемония беше отменена: В Кърджали няма да допуснем да има разделение нито на етническа, нито на религиозна основа.
Събраните за ваденето на кръста мъже скочиха във водите на Арда и играха хоро, възстановявайки старият обичай "Мъжки водици".


В  София празничната църковна служба за Йордановден  беше отслужена по традиция в квартал "Дружба", където е и езерото, в което се хвърля Богоявленският кръст:

По традиция, макар тази година да е топло времето, на езерото в квартал "Дружба" отново ще бъде хвърлен кръстът и много млади хора ще участват във ваденето му, за да са всички живи и здрави, да бъде мирна, спокойна годината. Благодаря на всички, които участват, благодаря на всички софиянци, които се включват в този ден. Тази година се пада празничен ден и очакваме много хора да дойдат на езерото в "Дружба", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. 


20 годишният студент Александър Лебешковски извади кръста от студените води на езерото в  "Дружба". Той участва за трети път в ритуала, като успя да извади кръста за втори път - през 2016-та година Лебешковски отново беше най-бърз.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени