Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Борисов се обяви за възстановяване на добрите отношения между Турция и ЕС

Снимка: БГНЕС

За връщане на доверието в отношенията между Европейския съюз и Турция се обяви премиерът Бойко Борисов. В интервю за Анадолската агенция преди утрешната си визита в южната ни съседка министър-председателят коментира и двустранните отношения между София и Анкара. 

Българският премиер ще се срещне утре в Истанбул с турския държавен глава Реджеп Ердоган във връзка с церемонията по откриване на реставрираната историческа църква „Св. Стефан“.  По думите на Борисов възстановяването на храма е доказателство за това, че може да има приятелство, взаимно разбирателство и добра воля между мюсюлманските и християнските страни.

Той заяви, че миграционният поток към България е сведен до нула и оцени сътрудничеството между граничните служби на двете страни като отлично. Борисов приветства инициативите на турския бизнес и допълни, че условията за инвестиции са подобрени чрез осъвременяване на железопътните линии, свързващи България и Турция.

Той изтъкна, че е бил първият европейски лидер, подкрепил президента Ердоган в нощта след опита за преврат, тъй като свалянето на правителство по насилствен начин е недопустимо. Бойко Борисов оцени преврата като опит за убийство на турския лидер.

Премиерът на България смята, че Eвропейският съюз не трябва да обръща гръб на Турция, а следва да възстанови добрите отношения, за да бъде възвърнато доверието между страните. Българският министър-председател направи оценка, че миграционното споразумение между съюза и Турция от март 2016 г. се изпълнява много добре. Българският държавник смята за разумно сключване на широко споразумение между Брюксел и Анкара по въпроси като визите за турски граждани, митническото сътрудничество и културното наследство с цел улесняване на контактите в деловата, туристическата и транспортната сфера, докато присъединителният процес на Турция продължава.​


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна