Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неблагоприятни перспективи за преговорите по Кипърския въпрос след изборите за парламент

Много неблагоприятни перспективи за преговорите по Кипърския въпрос и федералното обединение на страната – това е основният извод от проведените в неделя избори за т. нар. "парламент" в самообявилата се Севернокипърска турска република, предварителните неокончателни резултати от които бяха обявени малко след полунощ.

Избирателна активност от 62,4% вкара в т. нар. "парламент" представители на шест партии, включително на най-новата Партия на възраждането, която е партия на турските заселници на острова. Победител е дясната консервативна националистическа Партия на националното единство с малко над 36% от гласовете и 21 депутати в 50-местния парламент. Като управляваща преди изборите тя беше обвинявана в корупция, клиентелизъм, засилване на политическата и икономическата зависимост на кипърските турци от Анкара.

Резултатите от изборите вещаят несигурност в кипърската турска общност, са първите коментари след тях. При полученото разпределение на спечелените места трудно ще бъде съставена нова и стабилна правителствена коалиция.

Според политически анализатори след регистрирания в изборите значителен спад на представителството на партиите, подкрепящи обединението на страната като федерация, започва нов, по-труден период за решаване на Кипърския въпрос, в който все по-силно се очертават алтернативните планове за бъдещето на кипърската турска общност и целия Кипър.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна