Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството дава нова сграда и още 10 млн. лв. на СУ

Снимка: БГНЕС

Още в сряда правителството ще предостави нова сграда на Софийския университет за обучението на студентите по медицина и ще отпусне 10 милиона лева за допълнителни инвестиции в инфраструктурата. Това обявиха министрите на образованието и на финансите Красимир Вълчев и Владислав Горанов след среща с ректорското ръководство.

На университета ще бъде предоставена сградата на Професионалната гимназия по облекло, която ще бъде преместена на друго място, каза министър Красимир Вълчев:

Министерството ще открие процедура по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване на достъп до научните бази данни.

Софийският университет е една от най-ефективните научни структури, каза министърът на финансите Владислав Горанов.

Това ни дава повод да протегнем отново ръка и да отпуснем около 10 млн. за допълнителни инвестиции в инфраструктурата, която СУ ползва.

Миналата седмица на Академичния съвет на СУ се чуха заплахи за протести след решението на правителството сградата на бившия механотехникум в столицата, която беше прехвърлена на университета за обучение на студенти по медицина, да бъде дадена на ВСС. От университета настояха още да им бъдат отпуснати допълнителни 15 млн. лв.

Днес ректорът на университета проф. Анастас Герджиков каза:

Правителството никога не е имало намерение да лишава СУ от някоя негова сграда, защото разбира нуждите на студентите. Правителството проявява разбиране и по всички останали въпроси, които бяхме поставили. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени