Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Молдова забрани руските новинарски програми

Председателят на молдовския парламент Адриан Канду

Шефът на молдовския парламент Адриан Канду подписа вместо президента Игор Додон закона, който забранява транслирането на новини и информационно-аналитични програми от Русия, съобщи РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на парламента в Кишинев.

Канду получи право да подпише закона за борба с чуждата пропаганда след решение на Конституционния съд. Той бе сезиран, след като Додон два пъти отказа да го утвърди. Съдът постанови, че това може да направят председателят на парламента или премиерът. Той прие подобни решения и по-рано - през октомври 2017 г. позволи на Канду да подпише вместо президента назначаването на нов военен министър, а на 2 януари тази година му позволи пак да заобиколи Додон при назначаването на още 7 министри, включително на външните работи.

Президентът Додон е смятан за проруски настроен, а коалиционното правителство на премиера Павел Филип е подкрепяно от партии, смятани за проевропейски.

Подписаният закон забранява транслацията на територията на Молдова на телевизионни и радиопрограми с информационно-аналитично съдържание, произведени в страни, които не са ратифицирали Европейската конвенция за трансгранична телевизия. Документът не е преминал такава процедура в Русия.

В Молдова, която е бивша република в състава на СССР, се ретранслират редица телевизионни и радиопредавания от Русия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна