Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 са вече жертвите на свлачищата в Южна Калифорния

Автор:
Снимка: БГНЕС
Броят на загиналите при опустошителните наводнения и свлачища в Южна Калифорния достигна 17 души. Десетки бяха ранени при бедствието, а стотици спасители продължават да търсят изчезнали. Повече от 100 домове бяха унищожени, а на още 300 са нанесени материални щети. Реки от кал и отломки заляха хълмовете на Монтесито и други градове в района на Санта Барбара след обилните валежи, които започнаха във вторник.

Вчера жители на Монтесито се върнаха в домовете си, за да видят какво е останало от тях и да се опитат да спасят част от покъщнината си. Един от тях - Беркели Джонсън, разказа какво си спомня за бедствието:

Това беше просто много неочаквана експлозия от вода, скали, коли, дървета, която дойде без никакво предупреждение. Имаше може би 20 секунди, в които можеше да се чуе нещо, което звучеше като бавен, товарен влак, който идваше, а след това унищожи всичко, което му беше на пътя. Беше толкова голям, толкова силен.

Миналият месец гористите хълмове в Южна Калифорния бяха оголени от опустошителните пожари. Според експерти именно липсата на растителност е причината за образуването на масивните кални свлачища.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна