Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Горанов:

До юни България ще кандидатства за присъединяване към "чакалнята" на еврозоната

Снимка: БГНЕС

България се очаква да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, до юни тази година като предварителна стъпка към приемането на страната в еврозоната и еврото, заяви в четвъртък финансовият министър Владислав Горанов, съобщава агенция Ройтерс.

Най-вероятно ще кандидатстваме за чакалнята на еврозоната през първите шест месеца на настоящата година, посочи Горанов пред чуждестранни кореспонденти. Говорителка на финансовото министерство потвърди, че става въпрос за подаване на молба за присъединяване към ERM-2 през първата половина на 2018-а година.

По никакъв начин не можем да представляваме какъвто и да било риск за еврозоната, допълни Горанов, визирайки обвързаността на българския лев към еврото през последните две десетилетия, както и силните икономически фундаменти на България - критерии, които отговарят на тези, необходими за членство в еврозоната.

От Европейската комисия посочиха, че подкрепят подобен ход, но допълниха, че не всички 19 членове на единния валутен блок се чувстват комфортно по отношение на идеята за присъединяването на България.

Ройтерс напомня, че България има фискален излишък, инфлацията е под контрол, а страната е една от най-слабо задлъжнелите държави - членки на ЕС.

Редица дипломати и банкери обаче посочват, че макар България да отговаря на номиналните критерии за присъединяване към еврозоната, тя трябва да реформира още повече своята малка икономика и да изкорени корупцията, за да може да доближи ниския си жизнен стандарт до по-богатите й партньори от ЕС.

София няма конкретна дата за присъединяване към зоната на единната европейска влута, но българските власти твърдят, че влизането в задължителната двугодишна "чакалня", известна като ERM-2, ще бъде добър сигнал за общата европейска идея, особено на фона на предстоящото напускане на Съюза от Великобритания.

България е засилила разговорите с Европейската централна банка и със страните - членки за нейното влизане в ERM-2, но източници на Ройтерс, запознати с процеса, посочват, че е малко вероятно да има подобно окончателно решение преди Германия да се сдобие с ново правителство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна