Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Илиев: Има сериозни сигнали за корупция в детско-юношеския футбол

Николай Илиев, Любослав Пенев
Снимка: Спортал

Бившият защитник и ръководител на футболния "Левски" Николай Илиев шокира с признанието, че места в юношеските национални отбори се търгуват в момента от 1000 до 20 000 лева.

Има една много тъжна вест. Има сериозни сигнали за корупция в детско-юношеския футбол. Подочуват се информации, че има такава в юношеските национални отбори. Между 1000 и 20 000 лева са плащани от родители, за да може техните деца да играят в националния отбор на дадена възраст. Ако това се окаже вярно, това е краят на българския футбол. Ние искаме да възродим този мъртвец - българският футбол и може би това е последният шанс за това, каза още Илиев.

Той добави, че две години вече от държавата се дават 1,150 милиона лева за развитие на детско-юношеския футбол. За него провеждането на месечни турнири между гарнитурите на водещите клубове не оправдава разходването на тези пари.

Защото въпросните турнири се провеждат в хотели в Сливен и Банско, които са собственост на членове на Изпълкома.

Илиев добави, че е потресен и шокиран от популизма на бившите си съотборници Емил Костадинов и Йордан Лечков, които отговарят за националните отбори. Той иронизира изказване на Лечков пред телевизия, в която говори за усилията, които полага настоящото ръководство на БФС: 

Когато слушах Данчо Лечков онзи ден да разказва как не може да накара децата да спортуват, се разстроих, просълзих се. Представете си колко труд и усилия са вложили, колко безсънни нощи са имали настоящите ръководители и в крайна сметка резултатите им са нулеви. Боли ме, че тези техни усилия няма да бъдат видени и оценени от хората. Няма как да накарате децата да спортуват, като работите по 30 часа в годината. Няма как да накарате децата да спортуват, ако нямате желание, воля, концепция и не подхождате сериозно. Няма как да накарате децата да спортуват, ако гледате само личните си интереси в БФС, сподели Илиев.

Бившият национал и капитан на "Левски" заяви, че в това отношение тяхната концепция е доста по-сериозно разработена. Ако в момента в България около 10 000 деца тренират футбол, идеята е тази бройка да бъде увеличена поне 10 пъти. 

Имахме разговори с Министерството на образованието, със самия министър. Говорихме как да помогнем на учителите по физическо възпитание да имат по-добро футболно образование. Говорихме и мислим за ученически, аматьорски първенства. Говорихме и за това как трябва да ходят учениците на училище, за да тренират нормално, добави Илиев.

Аз не съм тук да се боря за постове. Искам да ви кажа един случай, когато Стефан Софиянски се кандидатира за президент на БФС. И ние с един мой съотборник, бивш вратар, бяхме част от екипа му. На 15-ата минута ми каза: Ники, ние май заложихме на куц кон. Давай да се преместим от другата страна. Аз не съм такъв човек. Искам да се обърна и към делегатите от клубовете от страната, които ще дойдат да гласуват на избора на 16-и февруари. Не се притеснявайте, не се страхувайте, че ви заплашват. Подходете професионално и отговорно, защото от вашето гласуване зависи бъдещето на българския футбол, бъдещето на нашите, на вашите деца и на децата на България. Научавам, че на някои клубове и делегати им се дават по 300-400 лева. Толкова ли струва нашето бъдеще, заяви още Илиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна