Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин заяви, че атаката срещу руската военновъздушна база "Хмеймим" в Сирия не е турско дело

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че атаката срещу руската военновъздушна база "Хмеймим" в Сирия не е турско дело. Руският държавен глава посочи, че са разговаряли по телефона с турския си колега Реджеп Ердоган във връзка с инцидента.

Вчерашният разговор е бил по инициатива на руската страна. По думите на Владимир Путин нападението е провокация, насочена към подкопаване на отношенията на Москва с нейни партньори, включително Турция. Путин добави, че провокаторите са известни и ще платят цената за действията си.

В понеделник бяха извършени 10 атаки с дронове срещу базата "Хмеймим" и 3 атаки срещу руската военноморска база "Тартус" в Сирия.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков допълни, че разговорите между Русия, Турция и Иран за намиране на политическо решение в Сирия ще продължат на различни нива.

От руското военно ведомство съобщиха в сряда, че са поели контрола и са приземили три от дроновете, участвали в атаката. Така е установено, че нападението е дошло от територии, контролирани от т. нар. „умерени бунтовници“. От Министерството на отбраната в Москва добавиха, че това показва нуждата Турция да ускори работата по разполагане на наблюдателните постове на армията си в Идлиб. Руското военно издание „Червена звезда“ пише, че след инцидента са били изпратени писма на началника на Генералния щаб на Турция и на ръководителя на турското разузнаване.  

Междувременно в своя реч вчера турският лидер Реджеп Ердоган заяви, че никой не бива да се осмелява да създаде нова държава в Северна Сирия, тъй като такива усилия биха били безполезни. Президентът Ердоган напомни, че териториите, искани за създаване на „терористичен коридор“, са принадлежали към османския Национален обет от 1920 г. и Турция е „чувствителна“ към това.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна