Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските комисари и българските министри заседават за първи път заедно в София

Юнкер разговаря с президента Радев и се срещна с премиера Борисов

| обновено на 12.01.18 в 12:17
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разговаря с президента Румен Радев в президентството на бул."Дондуков" 2. 

По-рано председателят на Европейската комисия имаше работна среща с премиера Бойко Борисов. Двамата обсъдиха приоритетите на страната ни по време на българското европредседателство, многогодишната финансова рамка на Европейския съюз и готовността на България за членство в еврозоната и Шенген. Акцент в разговорите за били партньорството между българското правителство и Европейската комисия в следващите шест месеца. 


Борисов е посочил, че страната ни има опит при разрешаването на различните кризи, през които е преминавал Съюза и ще продължи да е активна в дискусиите за бъдещето на общността. 

Отговорността ни през следващите шест месеца е голяма. За нас е изключително важно да се укрепи единството на Европейския съюз, е подчертал премиерът, цитиран от правителствения пресцентър. Борисов и Юнкер очакват подобряване на диалога със съседните на Европейския съюз държави по време на българското председателство. 

В същото време в Националния дворец на културата членовете на Европейската комисия обсъдиха с министрите от кабинета общите политики в областите външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие, как Европа да стане по-стабилна и да бъде по-близко до европейските граждани. 

Премиерът, председателят на Европейската комисия, еврокомисарите и министрите в момента заседават заедно, след което Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер ще дадат пресконференция. 


Снощи от представителството на Европейската комисия в България съобщиха, че Българското европредседателство започва и с първата голяма инвестиция по плана "Юнкер". В присъствието на Борисов и Юнкер в НДК ще бъде подписано споразумение за най-големият до момента проект в България, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работни места в Европа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна