Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Французин с първа победа на ски

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Виктор Мюфа-Жанде (Франция) постигна първа победа в кариерата си, след като спечели комбинацията от Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже в швейцарския зимен център Венген. 28-годишният Мюфа-Жанде даде едва 27-о време в първата дисциплина спускане - 1:46.21 минути, но бе най-добър в слалома с 49.08 секунди и триумфира с общо време от 2:35.29 минути. Това е негов шести подиум в кариерата. През 2015 г. французинът се класира на второ място в комбинацията във Венген, а сега три години по-късно стигна до победата.

Това е невероятно. Чаках толкова дълго, но винаги съм мотивиран и давам най-доброто от себе си, каза Мюфа-Жанде.

Втори на 96 стотни от секундата изненадващо се нареди Павел Трихичев (Русия). Той беше 29-и след спускането, но с второ време в слалома достигна до първи подиум в старт за Световната купа в кариерата си. Най-доброто класиране на Трихичев до момента за беше 16-о място в гигантския слалом в Аделбоден миналия уикенд.

Италианецът Петер Фил се класира трети на 1.15 секунда след победителя. Той спечели и малката световна купа в комбинацията с актив от 140 точки, а втори остана Янсруд със 110 точки. Фил изпревари само с една стотна четвъртия Киетил Янсруд (Норвегия). Лидерът след спускането Винсент Крихмайер (Австрия) пропусна врата още в началото на втория манш (слалома). Световният шампион в дисциплината Лука Ерни (Швейцария)  не завърши в слалома.

В генералното класиране за Световната купа за сезона води Марсел Хиршер (Австрия) със 874 точки, следван от Хенрик Кристоферсен (Норвегия) със 720 точки и Алекси Пинтюро (Франция)  с 547 точки. Хиршер и Кристоферсен не участваха в днешното състезание. Стартовете във Венген продължават в събота със спускане и в неделя със слалом.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна