Влиза в сила новата директива за виртуалните плащания в единния пазар

От днес влиза в сила новата директива за виртуалните плащания в единния пазар. Това съобщи говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн:

Тя ще даде на европейския потребител всички благоприятни условия при извършването на плащания по интернет на стоки и услуги. Нейната модернизация ще ги направи по-лесни, сигурни и евтини.

Винтерщайн уточни, че европейският потребител ще спести около 550 милиарда евро годишно заради намаляването на разходите и на облагането на банковите карти.

Още от категорията

Доц. Паскал Желев: Глобалният растеж през 2018 година ще бъде най-бързият от 2011-а насам

В икономически план, глобалният растеж през 2018 година се счита, че ще бъде най-бързият от 2011-а насам. Още повече, че се очаква основните играчи в световната икономика да регистрират нарастващ растеж и това е синхронно. Това каза в интервю за предаването „12+3“ доц. Паскал Желев , преподавател в УНСС, катедра „Международна икономика..

публикувано на 24.01.18 в 13:03

БНБ отчита поредно повишаване на депозитите и на кредитите на българските домакинства в края на 2017 година

В края на декември 2017-а година ноември депозитите на неправителствения сектор в българската банкова система са в размер на 72,383 млрд. лева (72,6% от прогнозния БВП), като годишното им увеличение е с 6,1% след растеж с 5,3% през ноември, показват данни на Българската народна банка (БНБ). Депозитите на нефинансовите предприятия са в размер..

публикувано на 24.01.18 в 12:51

Ускоряване на икономическата активността в еврозоната през януари до 12-годишен връх

Икономическата активността в еврозоната продължава да набира допълнително ускорение в началото на новата година, достигайки близо 12-годишен връх благодарение на солиден подем в сферата на услугите, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред 5 хиляди европейски мениджъри. Индексът PMI, измерващ общата бизнес..

публикувано на 24.01.18 в 12:36

Работодателските организации отказаха среща за цените на тока за бизнеса

Работодателските организации са отхвърлили поканата за среща в Министерството на енергетиката по проблемите с цените на тока за бизнеса. Те аргументират отказа си с това, че срещи в подобен формат са провеждани вече два пъти, но не са дали резултат. Според работодателите проблемите могат да се решат само на най-високо ниво в изпълнителната власт,..

публикувано на 24.01.18 в 12:07

Жан-Люк Верелст: Слабост е, ако определена държава издава криптовалута

Експерти определиха 2017-а като Годината на биткойна заради поскъпване, което отбеляза криптовалутата. В същото време централните банкери от много държави предупредиха за опасностите при търговията с дигитални валути. Криптовалутите ще бъдат сред водещите теми и на започналия ежегоден Световен икономически форум в Давос.  Не можем да говорим да..

публикувано на 24.01.18 в 11:57

Американският финансов министър приветства отслабването на долара

Американският министър на финансите Стивън Мнучин приветства отслабването на щатския долар, като в сряда той и други висши държавни служители дадоха сериозен инвестиционен тласък на Световния икономически форум в Давос - ежегодна среща на политическите и бизнес лидери от цял свят, съобщава Ройтерс. По-слабият долар към момента е добър за..

публикувано на 24.01.18 в 11:42
Марио Драги

Марио Драги: Движенията на еврото са страничен ефект от програмата на ЕЦБ за покупки на активи, а не нейна цел

Покупките на активи на Европейската централна банка не доведоха до "статистически значими" движения на валутния курс на еврото, като самите валутни движения са просто страничен ефект, а не цел на тази програма, посочи президентът на ЕЦБ Марио Драги в негово писмо до членовете на Европейския парламент, съобщава агенция Ройтерс. Докато..

публикувано на 24.01.18 в 11:02