Община Смолян ще тегли почти 4 милиона лева безлихвен заем

На извънредно заседание Общинският съвет в Смолян след три часа дебати одобри предложението на кмета Николай Мелемов за безлихвен заем от почти 4 млн. лв. 15 съветника гласуваха „за“, 3-ма бяха против, а 9-ма се въздържаха.


Извънредното заседание се проведе след получено писмо от министъра на финансите Владислав Горанов от началото на януари т.г., че ще бъде прихваната сума от предоставения и не възстановен в срок безлихвен заем от централния бюджет. Прихващането, за което министър Горанов съобщава, ще е на обща стойност 2 925 000 лева за тази година. Останалата сума плюс лихва от около 350 000 лв. ще се приспада от бюджета догодина, обясни ръководителят на групата съветници от ГЕРБ Ангел Безергянов. 


От опозицията КРОС и БСП предложиха докладната да се отложи с аргумент, че трябва да се осигури още информация по нея. В това число да се иска от финансовия министър отговор дали, ако се одобри предложението, ще отпусне заема – в пълен или частичен размер.

Кметът Николай Мелемов се аргументира защо за трети път се внася в ОбС една и съща докладна. По думите му: „Много пъти, когато е имал колебания, е оттеглял докладната, за да се постигне консенсус. Но тук си е позволил, защото тази точка – приемането или не приемането й, ще касае всеки наш съгражданин". 


Още от категорията

За шести път утре българско хоро ще се извие на централния площад в Брюксел

За шести пореден път българско хоро ще се извие на централния площад в столицата на Европа - Брюксел. Събитието е утре и е част от културния календар на Българското европредседателство и е под патронажа на председателя на Европарламента Антонио Таяни. Празникът на българския фолклор ще събере в Брюксел танцьори, музиканти и певци от Академията за..

публикувано на 21.04.18 в 11:36

В Кюстендил започнаха проучванията на откритите останки от древен двор от Антична Пауталия

Започнаха проучванията на откритите останки от древен двор от Антична Пауталия, датиран от периода II-VI век след Христа в реновиращия се парк "Галерията" в центъра на Кюстендил. На пауталийския двор попаднаха строителите, които променят изцяло аранжирането и екстериора на парка пред художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора"...

публикувано на 21.04.18 в 11:29
Инспектор Петър Иванов от жандармерията

Раненият от бомбичка полицай призова за по-сериозен контрол по време на дербитата

Инспектор Петър Иванов, който заедно със своя колежка пострада от бомбичка от агитката на "Левски" на мача с ЦСКА в сряда, призова за по-сериозен контрол по време на дербитата, за да няма повече такива инциденти: "Най-вече хората, които посещават тези футболни срещи и протести, като правят тези неща - да мислят и осъзнават, че в същото време от..

обновено на 21.04.18 в 11:18

Семейни констелации - удачен метод за бързо определяне на критичните места

В предаването "Контрасти" ви разказахме подробно за терапевтичния метод "Семейни констелации", известен също като фамилни или системни констелации. Какво представлява тази терапия, как действа, за какво е приложима и колко време е нужно, за да се постигне желаният резултат, разясни психотерапевтът Божидар Цендов . Методът е разработен от немския..

публикувано на 21.04.18 в 11:05

В Севлиево започва Националният фолклорен конкурс за северняшка песен

В Севлиево започва петото издание на националния фолклорен конкурс за северняшка песен. Надпяването събира любители от различните фолклорни области на България. Конкурсът „Море песен екна“ е почит към родения в Севлиево легендарен певец и събирач на северняшки песни Борис Машалов. Тази година в двудневното надпяване участват повече от 40 групи..

публикувано на 21.04.18 в 10:18

Община Ловеч организира акция "Да почистим Ловеч заедно"

Община Ловеч организира днес доброволческа акция под надслов "Да почистим Ловеч заедно". Инициативата е по повод Световния ден на Земята - 22 април. В нея ще се включат служители на общината, институции, организации и фирми, ученици и жители на града. Ще бъдат почиствани зелените площи в междублоковите пространства, детските площадки и местата..

публикувано на 21.04.18 в 10:12

Преглед на чуждестранния печат

Британската полиция е установила самоличността на ключови заподозрени за покушението срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщава вестник "Дейли телеграф" . Според британските власти, пише изданието, покушението е извършено от ударна група, контролирана от руското правителство. Полицията смята още, че заподозрените вече са се..

публикувано на 21.04.18 в 10:07