Община Смолян ще тегли почти 4 милиона лева безлихвен заем

На извънредно заседание Общинският съвет в Смолян след три часа дебати одобри предложението на кмета Николай Мелемов за безлихвен заем от почти 4 млн. лв. 15 съветника гласуваха „за“, 3-ма бяха против, а 9-ма се въздържаха.


Извънредното заседание се проведе след получено писмо от министъра на финансите Владислав Горанов от началото на януари т.г., че ще бъде прихваната сума от предоставения и не възстановен в срок безлихвен заем от централния бюджет. Прихващането, за което министър Горанов съобщава, ще е на обща стойност 2 925 000 лева за тази година. Останалата сума плюс лихва от около 350 000 лв. ще се приспада от бюджета догодина, обясни ръководителят на групата съветници от ГЕРБ Ангел Безергянов. 


От опозицията КРОС и БСП предложиха докладната да се отложи с аргумент, че трябва да се осигури още информация по нея. В това число да се иска от финансовия министър отговор дали, ако се одобри предложението, ще отпусне заема – в пълен или частичен размер.

Кметът Николай Мелемов се аргументира защо за трети път се внася в ОбС една и съща докладна. По думите му: „Много пъти, когато е имал колебания, е оттеглял докладната, за да се постигне консенсус. Но тук си е позволил, защото тази точка – приемането или не приемането й, ще касае всеки наш съгражданин". 


Още от категорията

Мъжът, заплашващ да скочи от втория етаж на болницата в Бургас, се прибра в стаята си

След четиричасови преговори мъжът в Бургас, който заплашваше, че ще скочи от втория етаж на многопрофилната болница, се прибра в стаята си.  С пациента са разговаряли психолог и полицейски служители.  Според източници от болницата той е бил настанен в лечебното заведение след неуспешен опит за самоубийство.  Районът беше отцепен от полиция, на..

обновено на 21.07.18 в 18:05

Пуснаха под домашен арест един от задържаните надзиратели във Варна

Вторият от задържаните надзиратели във Варненския затвор Милен Добрев беше пуснат под домашен арест. Предстои съдията да реши и каква ще е мярката за неотклонение на третия задържан надзирател Стоян Петров.  По-рано през деня съдът реши да остави в ареста ръководителят на групата Николай Тонев. В съдебната зала стана ясно, че тримата са пускали на..

обновено на 21.07.18 в 18:03

Д-р Първан Дангов: Ако има чума, защо козите на баба Дора са още живи?

Насилствените мерки срещу болестта чума по животните в Странджанско трябва да спрат час по-скоро, за да може самите специалисти да решат ситуацията, каза за „Хоризонт“ д-р Първан Дангов, бивш кмет на Дупница и бивш директор на областната Агенция по контрол на храните в Кюстендил.  Според д-р Дангов заболяване чума няма: "И при положение,..

публикувано на 21.07.18 в 17:25
Крал Филип

Крал Филип присъства на литургия в Брюксел по случай националния празник на Белгия

Кралят на Белгия Филип и неговите 4 деца присъстваха тази сутрин на литургията в катедралата "Сен Мишел" в Брюксел по случай националния празник на Белгия. На практика празниците започнаха още снощи, с бал, на който присъства и кралското семейство. Тази сутрин около 500 души се събраха в катедралата, много от тях представители на белгийския..

публикувано на 21.07.18 в 17:21

В Германия повдигнаха обвинение в опит за убийство на нападателя с нож в автобус в Любек

Германската прокуратура повдигна обвинение в опит за убийство на 34-годишния мъж, който вчера нападна с нож пътници в градски автобус в град Любек. Обвиняемият е роден в Иран, но има германско гражданство и живее отдавна в Любек. Той рани 10 души при нападението, трима от които сериозно, включително 21-годишен холандец, който беше опериран през нощта...

публикувано на 21.07.18 в 17:18

Най-голямото училище в община Луковит ще бъде основно ремонтирано

Най-голямото училище в община Луковит - СУ "Алеко Константинов", ще бъде основно ремонтирано, а средствата са осигурени по проект, финансиран по Програмата за развитие на селските райони. Кметът на Луковит Иван Грънчаров посочи, че в гимназията учат хиляда деца. За ремонта й са осигурени 1,3 милиона лева. Предвижда се ремонт на сградата на..

публикувано на 21.07.18 в 17:13

Работник загина при трудова злополука в Пловдив

Работник загина при трудова злополука в Пловдив. Инцидентът е станал преди обед в бившата мебелна къща в жилищен район "Тракия". Сградата се демонтира от пловдивска фирма. Работникът е бил на първия етаж и е рязал греди, когато плочата, която е държала пода на втория етаж на бившия магазин, е рухнала. Други работници в зоната на инцидента не е..

публикувано на 21.07.18 в 16:55