Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Смолян ще тегли почти 4 милиона лева безлихвен заем

На извънредно заседание Общинският съвет в Смолян след три часа дебати одобри предложението на кмета Николай Мелемов за безлихвен заем от почти 4 млн. лв. 15 съветника гласуваха „за“, 3-ма бяха против, а 9-ма се въздържаха.


Извънредното заседание се проведе след получено писмо от министъра на финансите Владислав Горанов от началото на януари т.г., че ще бъде прихваната сума от предоставения и не възстановен в срок безлихвен заем от централния бюджет. Прихващането, за което министър Горанов съобщава, ще е на обща стойност 2 925 000 лева за тази година. Останалата сума плюс лихва от около 350 000 лв. ще се приспада от бюджета догодина, обясни ръководителят на групата съветници от ГЕРБ Ангел Безергянов. 


От опозицията КРОС и БСП предложиха докладната да се отложи с аргумент, че трябва да се осигури още информация по нея. В това число да се иска от финансовия министър отговор дали, ако се одобри предложението, ще отпусне заема – в пълен или частичен размер.

Кметът Николай Мелемов се аргументира защо за трети път се внася в ОбС една и съща докладна. По думите му: „Много пъти, когато е имал колебания, е оттеглял докладната, за да се постигне консенсус. Но тук си е позволил, защото тази точка – приемането или не приемането й, ще касае всеки наш съгражданин". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна