Влиза в сила европейската директива, с която отпадат таксите за плащане с карта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес е в сила европейската директива, с която отпадат всички такси за плащане с дебитни и кредитни карти, въвеждат се строги изисквания за сигурност на данните на платците, както и ясни механизми, по които всеки потребител може да подаде оплакване за нередност с оналйн плащане.

В съобщение до БНР българският евродепутат Ева Майдел, която работи по директивата в комисията по парични и икономически въпроси на Европейския парламент, посочва, че директивата е нагледен пример за по-голямата полза в някои случаи да има законодателство на европейско ниво, отколкото на национално.

Други аспекти, които третира директивата за платежните услуги, са даването на правна сигурност и рамка за всички иновативни компании, използващи финансови технологии, които вече могат да се конкурират с банките на равни начала.

Още от категорията

Китай определи като "шокиращи" и "лъжливи" обвиненията на САЩ, че Си Цзинпин блокира търговските преговори

Китайските власти заявиха в четвъртък, че направените от високопоставен служител на Белия дом коментари, обвиняващи президентът Си Цзинпин, че той блокира напредъка по търговските преговори, представляват "шокиращи" и "лъжливи" обвинения, съобщава Ройтерс. По-рано този месец Съединените щати и Китай въведоха едни на други високи вносни мита..

публикувано на 19.07.18 в 12:20

Американските производители са загрижени относно политика на високи мита, показва "Бежовата книга" на Фед

Производителите в САЩ изразяват загриженост относно високите мита, като редица от тях съобщават за по-високи цени и за нарушения във веригите на доставки вследствие на новите търговски политики, показва редовният икономически доклад на Федералния резерв, известен като "Бежова книга", публикуван в сряда и цитиран от "Уолстрийт джърнъл". Десет..

публикувано на 19.07.18 в 11:38

Земеделският бранш протестира срещу уволнението на директора на Георги Праматаров

Земеделският бранш протестира срещу уволнението на директора на Дирекция "Директни плащания" в агроведомството – Георги Праматаров. Праматаров беше освободен в сряда след среща на протестиращи овцевъди с премиера Бойко Борисов. 22 браншови организации са изпратили открито писмо до премиера с искане това решение да бъде отменено. Секторът е единодушен, че..

публикувано на 19.07.18 в 11:27

Здрав ръст на търговския излишък на Япония през юни, но при първо понижение от 17 месеца насам на износа за САЩ

Търговският излишък на Япония с останалия свят нарасна през юни с над 60% спрямо година по-рано благодарение най-вече на здраво търсене от страна на Китай на микропроцесорни чипове и свързано с тяхното производство оборудване, като в същото време износът в посока САЩ се сви за пръв път от 17 месеца насам след намаляване на експорта на японски..

публикувано на 19.07.18 в 10:55

Задълбочаване на спада на петролните цени след ръст на американските запаси с близо 6 млн. барела

Цените на американския лек суров петрол задълбочиха техния спад в сряда към нивото от 67 долара на барел, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващо силен ръст на складовите запаси в САЩ с близо 6 млн. барела. Според EIA доставките на суров петрол в САЩ нараснаха през седмицата до 13-ти юли с цели 5,8 млн...

публикувано на 18.07.18 в 18:04
Лари Къдлоу

Лари Къдлоу: Администрацията на Тръмп подготвя допълнителни мерки в подкрепа на растежа

Главният икономически съветник на президента на САЩ - Лари Къдлоу заяви, че администрацията на Тръмп може в скоро време да предприеме допълнителни мерки в подкрепа на американския икономически растеж. Говорейки в сряда пред телевизия CNBC, Къдлоу обяви, че предстоят допълнителни фискални стимулиращи мерки, които ще бъдат факт след..

публикувано на 18.07.18 в 16:53

Правителството отпуска на БДЖ до 100 млн. лв.

До 100 млн. лева ще бъдат отпуснати на БДЖ „Пътнически превози” до 2020 г., реши днес кабинетът. С тях трябва да бъдат закупени нови влакове. От правителствената пресслужба уточняват, че това е проектът за инвестиционен разход на компанията. Детайли около вида и броя на подвижния състав, който трябва да бъде закупен, не се съобщават.

публикувано на 18.07.18 в 16:36