Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утвърдени са новите учебни програми за 10 клас

Снимка: БГНЕС

Утвърдени са новите учебни програми за 10 клас. Това е класът, в който приключва обучението по редица основни предмети в областта на природните и на обществените науки. В програмите е поставен акцент върху националната история, география и литература. 

Проведени са консултации с учители, представители на висши училища и БАН по предметите, към които има обществена чувствителност. По български език основен акцент са темите, насочени към прилагането на книжовните езикови норми. По литература ще се изучават творби само от български автори. 

По история и цивилизация, национална история от древността до наши дни. Отпаднали са отделни понятия, които са обект на изучаване по други предмети като неправителствена организация, мажоритарна и пропорционална избирателна система. Въведени са нови понятия като базилика, ротонда, приватизация, терор, атентат, безпартиен режим, комунизъм, репресивен апарат. Засилен е патриотичният акцент и отделено внимание на събития от най новата ни история без да се допуска оценъчна интерпретация, съобщават от просветното министерство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна