Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлин и Виена настояват за реформи в миграционната политика на ЕС до средата на годината

Себастиян Курц и Ангела Меркел на съвместната пресконференция в Берлин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия и Австрия подкрепят европейската перспектива на Западните Балкани. Това заявиха германският канцлер Ангела Меркел и австрийският ѝ колега Себастиян Курц, който е на посещение в Берлин.


За нас бъдещето на Западните Балкани в ЕС е много важна тема, подчерта канцлерът на Австрия, която поема председателството на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 година от България.

Меркел и Курц смятат, че регулациите на ЕС по отношение на миграционната политика трябва да бъдат реформирани до средата на годината.
Не може каналджиите да определят, кой има право да пристига в Европа и кой не, заяви Меркел. Тя и австрийският ѝ колега са категорични, че охраната на външните граници на ЕС трябва да се засили и подсигури финансово в следващата многогодишна финансова рамка на ЕС.

Австрийският лидер подчерта, че решението не е в задължителните квоти за разпределение на бежанците между държавите-членки:

Убеден съм, че решението на бежанския проблем минава през засилване на охраната на външните граници на Европейския съюз. Според мен дискусията за квотното разпределение отнема време и енергия и не допринася особено за решението на проблема - каза Себастиан Курц, като по този начин застана на страната на страните от Вишеградската четворка в спора им с Брюксел.

Ангела Меркел се съгласи с необходимостта от силна гранична охрана, но добави:

Когато охраната на външните граници се оказва недостатъчна, не може, според мен, да има държави, които заявяват, че не могат да са част от европейската солидарност. Това просто не е справедливо - заяви Ангела Меркел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна