Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Еспаньол" нанесе първа загуба на "Барселона"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Еспаньол" сложи край на победната серия на "Барселона" с 1:0 в изобилстваща от съдийски грешки среща за Купата на Испания. Единственото попадение за домакините вкара 20-годишният Оскар Мелендо, продукт на юношеската школа на клуба, две минути преди края на редовното време след асистенция на друго младо момче Марк Наваро. Лионел Меси пропусна дузпа за "Барса" в 62-рата минута, а съдийската бригада на Рикардо Бургос шокира публиката с множество спорни отсъждания.

По този начин "Барселона" прекъсна поредицата си от 29 мача без поражение, като последното такова е от "Реал" (Мадрид) в една от срещите за Суперкупата на Испания преди началото на този сезон.

Дузпата на стадион Корнея де Лобрегат беше отсъдена за нарушение на Естебан Гранеро, който събори Серхи Роберто. Вратарят-ветеран Диего Лопес спаси удара на Меси, но това не вдъхнови кой знае колко синьо-белите да атакуват. Единствената опасност за тях преди отбелязването на гола беше удар от фаул на Наваро, който Яспер Силесен спаси. Иначе "Еспаньол" през първото полувреме сякаш имаше забрана да минава центъра и си стоеше спокойно пред вратата, за да отбива атаките на Барса. На няколко пъти пък след почивката страничните съдии спряха с несъществуващи засади излизания на Луис Суарес, Давид Суарес и Лео Меси сами срещу вратаря. Реферът Бургос не вдигна червен картон на бранителя на Еспаньол Аарон, който спъна отзад Роберто през второто полувреме, след като преди почивката вече имаше един жълт картон.

Но отборите продължиха с по 11 човека и в 88-ата минута Мелендо получи пас от дясно от Наваро и с отсечен удар прати топката в мрежата. Старши треньорът на "Барселона" Ернесто Валверде изглеждаше като човек, който знае какво прави и как да реагира:

Показахме играта, която те очакваха от нас и определено не успяхме да ги изненадаме. Имаха и късмет домакините, че вкараха толкова късно своя гол. Сега обаче ние ще се концентрираме върху реванша. Наистина е разочароващо, че ни победи отбор, който почти не създаде голови положения, но определено се вдигнаха като ентусиазъм след спасената дузпа.

Историческа нощ за нас! Спечелихме първа победа срещу "Барселона" на този стадион, заяви наставникът на Еспаньол Кике Санчес Флорес. Всъщност това е и първа победа за "Еспаньол" над по-именития си градски съперник от 19 мача насам.

Също снощи "Севиля" нанесе поражение с 2:1 на "Атлетико" (Мадрид) като гост. Това е първа домакинска загуба на "Атлетико" на новия стадион "Уанда Метрополитано", а двете попадения за гостите паднаха в 80-ата и в 88-ата минути.

Диего Коща откри резултата в 73-ата минута с третия си гол в четири мача. В 80-ата обаче резервата в този вач Хесус Навас нахлу през центъра и подложи крак на центриране на Хоакин Кореа, отклони топката и тя заблуди вратаря Мигел Анхел Моя за 1:1. Две минути преди края на редовното време Кореа вкара за 1:2.

Подобен обрат имаше на мача на "Валенсия" и "Алавес", където домакините изтръгнаха победата с 2:1 в самия край. Рубен Собрино откри за баските в 66-ата минута, но след 7 минути Кристиан Гидес изравни. Гостите останаха 10 на терена в 77-ата минута заради червения картон на Адриан Дигес, а Родриго Морено вкара за 2:1 в 82-ата след втората асистенция в мача на Санти Мина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна