Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на Китай нарасна с 6,9% през 2017 година, надвишавайки съществено правителствените прогнози

Китайската икономика се разшири с 6,9% през 2017-а година след експанзия с 6,7% през 2016-а година (най-слаб растеж от 26 години насам), като това представлява първо ускоряване на растежа на втората по сила икономика в света от 2010-а година насам, показват данни на Националното статистическо бюро на Китай.

Очакванията на финансовите пазари бяха за икономическа експанзия от 6,8%, докато заложената от властите в Пекин цел беше за доста по-скромен растеж през изминалата година от около 6,5 на сто.

По-доброто представяне на икономиката през 2017-а година е факт въпреки предприетите от китайските власти мерки за ограничаване на масивните дългове и политиката на ребалансиране на икономическия растеж от експортно-ориентиран към растеж, генериран от вътрешното потребление. Експанзията през миналата година се дължи до голяма степен на силен инвестиционен импулс, особено в инфраструктура и в пазара на недвижими имоти, както и от части на подобрение на международната търговия и по-специално на китайския износ.

Само в рамките на октомври - декември 2017-а година брутният вътрешен продукт нарасна за второ поредно тримесечие с 6,8%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за забавяне на растежа до 6,7 на сто. Принос за по-бързия от очакваното икономически растеж в края на 2017-а година оказват отскокът в индустриалния сектор, солидният пазар на недвижими имоти и силният експортен растеж.

Националното статистическо бюро представи и последни данни за продажбите на дребно, индустриалното производство и дълготрайните бизнес инвестиции в страната през последния месец на 2017-а година.

Индустриалното производство, което представлява груб индикатор за икономическия растеж в страната, се повиши през декември с 6,2% на годишна база при очаквания за запазване на ноемврийското темпото на растеж от 6,1%. За цялата 2017-а година индустриалното производство нарасна с 6,6% след повишение с 6,0% година по-рано.

В същото време растежът на продажбите на дребно се забави през декември до 9,4% от 10,2% през ноември и при прогноза за повишение с 10,2%, като в рамките на цялата 2017-а година търговията на дребно нарасна с 10,2 на сто след повишение с 10,4% през 2016-а година.

Дълготрайните бизнес инвестиции през дванадесетте месеца на миналата година отбелязаха най-слаб растеж от 1999-а година насам, повишавайки се със 7,2 на сто след растеж с 8,1% през 2016-а година. Дълготрайните инвестиции в частния сектор обаче се увеличиха с 6,0%, почти дублирайки растежа от 3,2% през 2016-а година.

Въпреки днешните по-добри от очакваното данни за представянето на китайската икономика през изминалата година, агенция Ройтерс цитира неназовани правителствени източници, според които властите в Пекин ще запазят целта си за растеж на БВП с около 6,5% през 2018-а година с оглед на продължаващите усилия за намаляване на рисковете, свързани с прекомерните нива на задлъжнялост.

Междувременно Министерството на финансите представи данни, показващи че дълговете на местните власти в Китай са нараснали за пореден път през изминалата година, въпреки усилията на властите в Пекин да намалят държавната задлъжнялост. Спрямо 2016-а година дълговете се увеличават със 7,5% до 16,47 трлн. юана (около 2,56 трлн. щатски долара), въпреки че са под очакваните от правителството задължения за 18,82 трлн. юана.

Трябва да се има предвид, че от глобалната финансова криза през 2008-а година насам, дългът на Китай като процент от БВП на страната нараства ежегодно с повече от 10%, според оценка на МВФ и през 2016-а година е достигнал огромните 234% от БВП.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна