Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравето като отчетност

БНР Новини

По днешни отчети на Здравната каса, през миналата година болниците са похарчили близо 328 млн. лв. за онкомедикаменти. При планирани над 100 млн. лв. по-малко.
За тази година са заложени 280 млн. От Българския фармацевтичен съюз смятат, че ще трябват още 150 млн. Следва обикновен въпрос – може ли нещо да се нарече планиране, след като предварително се знае, че няма да се изпълни? Или прехвърлянето на почти произволни числа е начин за оправдаване на работни места с работното им време?
Преразходите се обясняват с навлизането на иновативни терапии, нови технологии и оттам и удължена преживяемост на пациентите. Което, както и да го погледнеш, е основна задача на всяко здравеопазване. А не сбор от причини, с които да оправдаеш странности в предвижданията.
Освен новите медикаменти и методики, касата оправдава преразходите и с новите болници и отделения, които е финансирала. Което носи още един въпрос – колко са необходими тези болници и отделения, създавани по правило като частни търговски дружества? В много страни такива болници работят без финансиране от единствената и задължителна Здравна каса. Или с пари от конкурентно създадени, на доброволен принцип осигурителни дружества. Много от системно съгражданите у нас частни здравни заведения имат задачата да бъдат печеливши предприятия за собствениците им. А печалбата идва и като се източват, по-общо казано, обществените средства. С ненужни и скъпо платени, понякога само по документи, терапии, отчетно заиграване с доказалите своето необмислие клинични пътеки и т.н.

Повече можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна