Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радев посети един от най-проблемните бежански лагери на гръцкия остров Лесбос

Снимка: БГНЕС

Особен акцент поставят гръцките медии на посещението на българския министър на вътрешните работи на остров Лесбос. Министър Валентин Радев посети невралгичния лагер за бежанци "Мория", където е най-изострен проблемът с пристигащите към гръцките острови.
Министър Радев беше запознат с проблемите от бежанската криза на гръцките острови от гръцкия министър по миграцията Янис Музалас. Именно лагерът "Мория" е мястото, където най-често мигрантите протестират от условията на живот.
Местните жители изразиха благодарност, че България, като европредседател, се ангажира с проблемите от бежанската криза. Медиите припомнят и за храбростта на екипажа на български патрулен кораб, който е спасил бедстващи в морето емигранти.
Гръцките медии цитират положителната оценка на  министър Радев за положените от Гърция усилия за противодействие на миграционния процес. Агенциите допълват, че "основен приоритет на българското председателство е по-ефективното управление на миграцията и бежанците".
Еврокомисарят по миграцията Аврамопулос също се срещна с министър Радев и двамата обсъдиха акцентите на миграционната политика по време на българското председателство. Еврокомисарят заяви, че е получил пълна подкрепа от българската страна за подобряване условията в приемните лагери, както и взаимопомощ от всички европейски страни към тези, които охраняват външните граници на Европа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна