Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп удължи програмата за подслушване и следене на чужденци, заподозрени в тероризъм

| обновено на 20.01.18 в 03:47
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон за удължаване с още шест години действието на програмата на Агенцията за национална сигурност за подслушване на телефонни разговори и прехващане на електронни писма на чуждестранни граждани, които са заподозрени в тероризъм, предадоха ТАСС и Ройтерс.
 "Току-що подписах законопроекта за раздел 702 за удължаване на събирането на разузнавателна информация от чужбина", написа Тръмп в Туитър.
 Законът подновява за шест години и с минимални промени програма на АНС за събиране на информация от чужденци зад граница, но мимоходом събира и неизвестно количество информация от американски граждани, отбелязва Ройтерс.
 Раздел 702 предизвиква спорове както в САЩ, така и в други страни. Той позволява на американските разузнавателни служби без съдебно разрешение да подслушват телефонни разговори и да четат електронни писма между чуждестранни граждани, които се намират извън територията на САЩ, но ползват американски спътникови връзки, или интернет сървъри, включително принадлежащи на големи компании, отбелязва ТАСС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна