Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: България не е риск за еврозоната

Ще направим всичко възможно да нормализираме отношенията на ЕС с Турция, каза премиерът

Снимка: БГНЕС

Щастлив съм от това, че ЕС води мирна, добросъседска политика. Ще направим всичко възможно да нормализираме отношенията с големите ни съседи. Европа има нужда от мир и спокойствие и тогава тя е най-доброто място за живеене. Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместен брифинг с германския канцлер Ангела Меркел в София.

Министър-председателят съобщи, че има неизчистени въпроси в отношенията ЕС-Турция, затова България подготвя среща между европейските лидери и президента на Турция Реджеп Ердоган:

С председателя на Европарламента Антонио Таяни, с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и с президента на Евросъюза Доналд Туск, както и с турския президент сме разговаряли, защото непрекъснато има претенции от страна на Турция към ЕС, че не е изплатено още по първото споразумение плащането за мигрантите, за това, което сме се споразумели. Преди да се предложи по-различен формат или да се приеме, включително от ЕС такъв формат, мисля, че една буферна среща във Варна между нас, където да се изговори, да се придвижи, да се създадат условия, ако се реши в последствие да се направи по-голяма среща.

Борисов е обсъдил с Меркел и евроинтеграцията на Западните Балкани, като каза, че нищо повече подхожда повече за региона от Берлинския процес:

Някак си отдъхнах, когато чувам за финансирането на магистралите, жп линиите, пристанищата - това е невероятен жест към Балканите, към свързаността, да дойдат инвеститори, да се развие туризма, движението на стоки и товари. За един процес финансирането гарантира успеха му в случая. Имаме вече сериозно ангажиране на ЕС и в лицето на канцлера.

Амбициите на елитите на балканските държави трябва да бъдат колкото е възможно по-бързо да покриват критериите и датите да идват по-скоро. За да покажем на тези народи, че Европа идва, че това не е процес някога някъде, през това време всички ние през европейски фондове, през европейски заеми, строим инфраструктурата, която ще ги приближи максимум до страните от ЕС и на практика ще повиши тяхната конкурентоспособност. Този план канцлерът на Германия го прие и счита, че парите, които ще са необходими в рамките на 10-15 години, никак няма да са накуп и много в пъти по-малко ако ги изоставим тези региони.

За приемането на страната ни в Шенген, Борисов каза, че разчита много на посещението на холандския премиер на 6 февруари:

По въздух и вода няма никакъв проблем България да влезе в Шенген и сега. Понеже Холандия най-гласно изрази несъгласието си за това България и Румъния да са в Шенген - да има възможност неговите експерти да обиколят цялата граница, всички пунктове, където искат. Ще им осигурим пълен достъп, където пожелаят, да отидат.

За еврозоната премиерът Борисов каза: България е една от най-дисциплинираните държави в ЕС, с най-нисък външен дълг, нулев бюджетен дефицит, бюджетен излишък, огромен фискален резерв, ръст на икономиката, 6% безработица, нулева инфлация, повишават се с по 10-12% доходите по Евростат. България не е никакъв проблем, не е никакъв риск за еврозоната. Нашият път към чакалнята е отворен. Домашното сме си го написали. Въпрос на решение е на ЕЦБ.

Бойко Борисов коментира още: Темата, която поставих и срещах голяма подкрепа от канцлера - в сферата на правосъдната система да ни изпратят, добронамерено, да се обучаваме, да се подкрепяме, да се наблюдаваме, но в най-добронамерен вид - в прокуратура, в съд, в следствие, полиция, там, където имаме нужда, без много шум, просто да дойдат колеги, да ни помогнат, да видят нашето законодателство, където може да ни дадат съвет, включително да разгледат и антикорупционния закон и да си дадат мнението.

Бойко Борисов благодари на германския канцлер за подкрепата на страната й.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна